Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är tio klassiska fusk inom sporten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

10 fiffiga fusk som har blivit klassiska.

Knappen i värjan

Boris Onisjtjenko, Sovjet

Kanske det allra mest fiffiga fusket i OS-historien. Onisjtjenko var av favoriterna till segern i modern femkamp i OS 1976. Men för att stärka sina chanser ytterligare installerade han en liten knapp vid handtaget på sin värja. Fusket upptäcktes i matchen mot britten Jeremy Fox när denne noterade att flera märkliga träffar registrerades – och begärde kontroll. Onisjtjenko diskades och stängdes av på livstid.


Åkte bil till målet.

Fredrick Lorz, USA

Slog till med ett klassiskt fusk i sommar-OS 1904. Under maratonloppet hoppade han upp på en lastbil, som åkte längs bansträckningen. Strax före målgången hoppade han av och sprang i mål till publikens jubel – en halvtimme före nästa löpare. Senare erkände han sin kupp efter att åskådare påpekat att de inte sett honom löpa hela banan.


Fejkade handikapp

Foto: Sebastien Nogier / Epa / Tt

Spaniens basketlag i Paralympics 2000

Spanjorerna tog guld i basket för mentalt funktionsnedsatta. Senare publicerade magasinet Capital en artikel där man påstod att 10 av de 12 spelarna i laget inte hade några handikapp överhuvudtaget. Artikelförfattaren: Carlos Rigaborda, en av spelarna i laget. Saken undersöktes – och Spanien blev av med guldet sedan det kommit fram att de flesta inte genomgått några tester.


"Guds" hand

Diego Maradona

Han var världens bästa spelare, men tog hjälp av sina händer – eller möjligen högre makter? I kvartsfinalen i VM 1986 boxade han in bollen bakom England målvakt Peter Shilton. Målet godkändes, och efteråt hävdade Maradona att det var "Guds hand" som hjälpt honom.


Flyttade målstolparna

Foto: Anders Ylander

Kim Christensen, IFK Göteborg

Blåvitt låg tvåa i allsvenskan när de skulle möta Örebro borta. Kim Christensen hyllades för sitt starka starka målvaktsspel – när det upptäcktes att han flyttat in stolparna för att göra målet mindre. "Jag har gjort det förut", sa Christensen i Canal plus. Domaren flyttade tillbaka stolparna, men Christensen slapp straff för sitt kluriga tilltag. Matchen slutade 0–0.


Spy Gate

Foto: Dominick Reuter

New England Patriots 

NFL-laget New England Patriots filmade motståndarna New York Jets tränarstab under en match. Varför? Jo, Patriots försökte lista ut vilka taktiska instruktioner som tränarna gav sina spelare. NFL tillåtet lag att filma motståndarnas stab i viss utsträckning, men Patriots gjorde det från en förbjuden position. Klubben fick betala 2 miljoner kronor i böter, huvudtränaren Bill Belichick fick betala det dubbla, och Patriots blev av med ett draftval.Kompisen blockerade vindmätaren

Foto: Laura Rauch

Iván Pedroso

1995 i Sestriere hoppade Pedroso 8,96 – nytt världsrekord. Medvinden var på 1,2 meter per sekund, godkänt alltså. Men det italienska friidrottsförbundet vägrade skicka in resultatet till internationella förbundet, eftersom de upptäckt ett en person placerat sig strategiskt precis framför vändmätaren – och därmed blockerade vinden.


Skickade tvillingsystern

Madeline och Margaret de Jesus.

Madeline var friirottare från Puerto Rico. I OS 1984 skadade hon ljumsken under längdhoppstävlingen och kunde därmed inte delta i stafettloppet 4x400 meter. I stället skickade hon sin tvillingsyster Margaret, som också var friidrottare men bara i Los Angeles som åskådare. Margaret sprang andrasträckan och tog laget till final. Men när Puerto Ricos förbundskapten fick reda på tvillingtricket blev han enligt rapporterna vansinnig, och avslöjade sitt lags fusk.


Låtsades vara kvinna

Dora Ratjen

Under Berlinolympiaden 1936 slutade Ratjen fyra i damernas höjdhopp. Två år senare slog Ratjen världsrekord – men då avslöjades att idrottaren egentligen var en man. Senare berättade hon att det var nazisterna som beordrat honom att låtsas vara kvinna "för Tysklands ära och berömmelse". Hon berättade att hon levde som kvinna i tre år och tillade: "Det var mestadels trist."


Super-fäktaren

Foto: Feng Li

Tunisiens femkampslag

I OS 1960 skickade Tunisien ett svagt lag till den moderna femkampen. I första grenen ramlade samtliga tunisier av sina hästar. I simningen var en nära att drunkna. Och i skyttet stoppades laget sedan en domare nästan träffats av ett skott. När det var dags för fäktning valde Tunisien att i hemlighet skicka sin fäktningsspecialist till varje match. De hoppades att ingen skulle kolla bakom masken. Men tredje gången samma fäktare kom fram, avslöjades bluffen.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.