Här är Sveriges stora OS-rival 2022: Norge

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Sverige har planer på att söka vinter-OS 2022 – med Stockholm som bas.

Men i flera uttalanden har regeringen hittills visat ett svagt eller obefintligt stöd för en eventuell ansökan.

– De ger oss inga falska förhoppningar, säger Stefan Lindeberg, ordförande för Svenska olympiska kommittén, till SportExpressen.se.

Samtidigt ser Norge ut att bli den stora konkurrenten.

Sverige har planer på att lämna in en ansökan till vinter-OS 2022.

Svenska olympiska kommittén (SOK) har tillsammans med Riksidrottsförbundet bjudit in ett sjuttiotal idrottsförbund till ett möte den 24 juni för att diskutera förslaget.

– Vi är överens om att det här är så spännande att vi måste tittare närmare på det, säger Stefan Lindeberg, ordförande i SOK, till SportExpressen.se.

"Vi har en bevisbörda"

I en ansökan skulle Stockholm fungera som bas, och Åre ansvara för de alpina skidtävlingarna. Kostnaderna skulle enligt Dagens Industri uppgå till 15-20 miljarder kronor. På pluskontot kommer ungefär tio miljarder inbringas genom rättighetsavtal, sponsorpengar och biljettintäkter.

Men för att planerna ska kunna gå i lås krävs en ekonomisk uppbackning från regeringen – som hittills har var väldigt försiktiga i uttalanden om ett stöd till en ansökan.

– Allting annat vore konstigt. Vi väntar oss inte att de ska släppa handbromsen och säga: ”nu kör vi”. Vi kommer inte att få stödet om det inte är ekonomiskt rimligt och folk utifrån tycker att det känns viktigt, säger Stefan Lindeberg.

Men ni kommer att behöva regeringens stöd – hur ser dialogen ut?

– Vi har lyssnat av och fått de signaler som är precis de väntade. De ger oss inga falska förhoppningar. Vi har en bevisbörda. Vårt nästa steg efter mötet är att titta närmare på vilka pengar vi pratar om.

Kan bli jackpot för studenter

Om mötet den 24 juni faller väl ut kommer dialogen med regeringen att föras närmare. I Stockholm finns tillräckliga arenor och transport för ett arrangemang, menar Lindeberg, men en OS-by kommer att behöva byggas. SOK-ordföranden har en idé för att kunna motivera ett byggande av en OS-by för regeringen – och skattebetalarna.

– Bostäderna saknas, och det är någonting som kommer att behövas i Stockholm. En OS-by skulle kunna användas till studentbostäder. På så sätt blir det en investering i stället för en kostnad, säger han.

Gentemot Internationella olympiska kommittén (IOK) hoppas Lindberg kunna motivera det svenska bidraget som en sund satsning. Vinter-OS i Stoji 2014 uppges kosta omkring 300 miljarder kronor, och skulle kunna fungera som ett avskräckande exempel till Sveriges fördel.

– Vi har resonerat med IOK och Sotji är vårt starkaste argument. Det har skenat i väg i kostnader. Vi skulle kunna erbjuda ett ansvarsfullt OS-koncept, som är väldigt attraktivt även i ett framtida perspektiv för IOK, säger Lindeberg.

Norge är enda konkurrenten

Men redan nu seglar en stark utmanare upp till Sverige – i grannlandet Norge. Oslo har planer på att söka vinter-OS, och så sent som under onsdagen rapporterar NRK om att Oslos kommunfullmäktige söker om ekonomiska garantier hos den norska regeringen.

– Det kommer vara en stark konkurrent, om det blir så att vi kommer in med en ansökan. Men förutom Norge ser det ganska tunt ut, säger Stefan Lindberg.

Det låter hoppfullt?

– Vi har mycket att titta på fortfarande. Men vi tycker att det här är en otroligt spännande idé med många möjliga lösningar. Det känns otroligt intressant att gå vidare med.

Och rivaliteten med just Norge?

– Jag skämtade en gång när tjafset höll på, att ”Norge ska slå Sverige, men Sverige ska slå världen”. Men vi fokuserar på att kunna presentera ett hållbart, ekonomiskt projekt. Om vi kan göra det kan har vi ett utgångsläge med Stockholm och Åre, som är otroligt attraktivt.

Senast i november 2013 ska en intresseanmälan lämnas in till Internationella olympiska kommittén. I juli 2014 väljer IOK ut finalisterna. I juli 2015 väljs OS-arrangören för 2022. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.