Här är bilderna som avslöjar cykelfusket

Publicerad

Femke van den Driessche ställde till med stor skandal när det visade sig att hennes cykel hade en motor installerad.

I ett nytt reportage av Corriere della Sera och franska tv-kanalen Télévisions Stade 2 har journalisterna med hjälp av värmekameror hittat bevis på att ytterligare sju tävlingscyklister har använt liknande metoder.

I januari spreds nyheten om att en cyklist hade blivit avslöjad med ett historiskt fuskförsök.

Femke van den Driessche var förhandsfavorit i U23-VM i cyclocross. Hon slutade elva – men efter tävlingen upptäckte kontrollanter sladdar under sadeln på hennes cykel.

– Det är ingen hemlighet att man har hittat en motor i hennes cykel. Vi tror att det verkligen handlar om mekanisk doping, sa Brian Cookson, president för internationella cykelförbundet.

Har hittat motorer med värmekameror

Men skandalen kan vara större än bara van den Driessche. I ett nytt reportage utfört som ett samarbete mellan italienska tidningen Corriere della Sera och franska tv-kanalen Télévisions Stade 2 hävdas att flera cyklister använder sig av mekanisk doping.

I reportaget har journalister filmat cykellopp i Italien med värmekameror utklädda till tv-kameror. Journalister säger sig ha funnit bevis på att sju cyklister använt sig av otillåtna metoder. Fem av cyklisterna hade installerat motorer i stil med van den Driessche, två har använt sig av ett slags magnetmotorer.

Kostar 460 000 kronor

I reportaget intervjuas också en ungersk ingenjör som påstår sig ha levererat magnetsystem till toppcyklister. Mannen, som heter Istan Varjas, hävdar också att det internationella cykelförbundet än så länge inte har utvecklat tekniken som krävs för att upptäcka magnetfusket. Men fusket är en kostsam historia. Varjas tar 460 000 kronor per system av sina kunder.

I reportaget blir Cookson, presidenten för internationella cykelförbundet, konfronterad med uppgifterna. Han hävdar att Corriere della Sera och Télévisions Stade 2 inte har lyckats producera oemotsägliga bevis.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag