Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är alla vinnare på Idrottsgalan i Globen

Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Det delades ut en rad priser på Idrottsgalan 2014.

Här är samtliga vinnare under kvällen.

Årets nykomling: Irene Ekelund

– Det här är inte riktigt min grej som ni alla vet. Jag vill tacka min tränare, min familj och alla som har stöttat mig och gjort det här. Jättekul.


Årets prestation: Johan Olsson

– Det finns många att tacka. Jag vill speciellt tacka en person. Det är min fru Anna. Tack för att du alltid ställer upp i ur och skur. Och för att du fått mig att förstå att idrott inte är allt. Och att det ibland är väldigt viktigt för mig.


Årets lag: Tre Kronor

– Jag ryser i kroppen när jag står här. Jag vill tillägna priset till hela svensk hockey. Alla små föreningar långt upp i norr och långt i söder. Det är där svensk ishockey byggs. Jag är enormt tacksam att jag får stå här längst fram i rampljuset och ta emot ett sånt här pris. (Pär Mårts)


Årets ledare: Pär Mårts

– Man blir rörd. Ibland är det bättre att hålla mun och bli betraktad som en idiot än att öppna mun och bekräfta det. Men jag ska tacka tre personer som har betytt mycket: Tommy Boustedt, min chef på hockeyförbundet, Per Pettersson, vår psykologiske tränare, och min fru Maivor som alltid står bakom mig. Jag tänker ibland: Vem fan vill vara gift med en förbundskapten?


Årets kvinnliga idrottare: Abeba Aregawi

– Vi har haft kontakt med Abeba över en knastrig telefonlina. Hon blev sjuk i början av veckan och kan inte närvara. 

– Hon hade övat för ett tacktal på svenska och ville säga såhär: "Tack för priset, jag är jätteglad. Det är jättekul att få vinna. Jag vill ha revansch det här året. Det var viktigt för mig att vinna ett mästerskap. Nu vill jag slå världsrekord inomhus och vinna under OS i Rio" (Ingvar Åström, ordförande Hammarby Friidrott)


Årets manliga idrottare: Henrik Stenson

– Jag är givetvis oerhört stolt och glad över att få vinna den här utmärkelsen efter mitt livs säsong. Jag har fått frågan flera gånger hur jag ska följa upp det. Och då får jag en klump i magen: Om Kalle Moreaus bara spelar golf är det kört.

– I övrigt ska jag göra så gott jag kan. Jag ska göra mitt bästa, det brukar räcka ganska långt.


Jerringpriset: Henrik Stenson

– Jag vill tacka min fru som har röstat tretton gånger på mig i kväll. Det har varit ett fantastiskt år. Att få det här priset betyder oerhört mycket. Vi är ett litet land men vi är fantastiska på idrott. Vi är många som gör Sverige stolta på olika banor och arenor.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.