Foto: Anna-Karin Nilsson
 Foto: Anna-Karin Nilsson

Här är 1,8 miljoner lyssnare ingen match

Publicerad

I en tid där möjligheterna att följa sport på tv och webb-tv blir allt större är det lätt att tro att radion fått ge vika i konkurrensen.

Men det är precis tvärtom.

Med 1,8 miljoner lyssnare på söndagar är "Sportextra" Sveriges största radioprogram.

SPORT-Expressen hälsade på hos Radiosporten för att inte bara höra, utan även se hur det går till under en sändning.

"Taa ta ta ta ta ta - baram bam bam".

Ni kan den.

Signaturmelodin för Radiosporten som är så starkt förknippad med kanalen och som alltid inleder sändningarna.

Och när jag möter Radiosportens chef Jakob Sillén ser det nästan ut som han går i takt till låten, trots att den inte spelas.

Kliven är raska och tempot piggt när han lotsar oss uppför trapporna i radiohuset till våning två där Radiosporten håller till.

Det första som slår mig är hur liten redaktionen är.

En kort korridorstump med några få chefsrum (de är tomma eftersom det är söndag) och sedan, längst in, ett större rum med ett tiotal skrivbord och en soffmöbel.

- Här sitter hela gänget, säger Jakob Sillén stolt och verkar vara glad över att ha besök.

- Jag brukar vanligtvis inte vara så här finklädd på jobbet, säger han och tummar på kavajen han har över den vita skjortan.

- Kavaj blir det bara om det är något viktigt möte. Det är ganska enkelt här och Radiosporten existerar lite i skymundan på sätt och vis. Vi syns inte så mycket utåt och det skrivs sällan om oss. Med tv är det ju något helt annat.

 

Det är sista omgången i allsvenskan i fotboll och det är extra många inne och jobbar den här söndagen när SPORT-Expressen kommer på besök.

Ändå förvånas jag över hur få de är.

Fyra programledare, lika många webbredaktörer och tre tekniker.

Tillsammans ska de ratta en sändning som pågår i drygt sex timmar och som har runt 1,8 miljoner lyssnare.

- Radio är rent tekniskt ganska enkelt att göra, men visst är det imponerande när man tänker på hur stora programmen är.

- Vi har så klart reportrar ute på arenorna också, men här inne i huset är vi faktiskt ovanligt många just i dag, säger Sillén.

 

En av programledarna är Susanna Andrén. Hon kom till Radiosporten 2008 och jobbar även som referent.

Vad är det bästa med jobbet?

- Att det nästan enbart är direktsändning. Jag tycker det är jätteroligt. Man tvingas skärpa sig och det är en typ av fokus som är väldigt koncentrerat och som är spännande att ha, säger Andrén.

  SPORT-Expressen följde Susanna Andrén, till vänster, Linn Nenzén & Co under en av alla maratonsändningar.Foto: Anna-Karin Nilsson
Att det råder fokus bland de inblandade under en sändning råder heller inget tvivel om.

Och det behövs, för det går snabbt. För en som är ovan att befinna sig i en radiostudio kan det nästan vara svårt att hänga med. Kasten mellan programledare, tekniker och de utsända reportrarna går i ett rasande tempo och mitt i alltihop - Van Halens "Jump".

 

Tre av fyra programledare i den här söndagens "Sportextra" är kvinnor. Förutom Susanna Andrén är det också Linn Nenzén och Lena Sundqvist. Alla tre varvar sitt programledarskap med att referera.

Inom tv-världen finns det få kvinnliga kommentatorer. Är Radiosporten en föregångare här?

- Ja, på sätt och vis. En av de första sakerna jag gjorde när jag började på Radiosporten 2009 var att dra i gång ett referentprojekt (referent är radions motsvarighet till tv-kommentator) som gick ut på att locka fler kvinnor till yrket. Jag tyckte rent ut sagt att det var uselt att det knappt fanns några kvinnor alls som refererade, säger Jakob Sillén.

Många tv-chefer menar att det är svårt att hitta kvinnor som vill kommentera sport. Är det fel menar du?

- Jag tror att det finns många kvinnor som vill. Det handlar nog om att fråga på ett annorlunda sätt och våga satsa på relativt oprövade kort.

Susanna Andrén tycker att Radiosporten ligger i framkant vad det gäller att satsa på kvinnor, men menar samtidigt att det finns mycket kvar att göra på området.

- Här i Stockholm är vi många tjejer. Men på lokalredaktionerna ute i landet är det sämre, så mycket kan bli bättre.

 

Det är ett ungt gäng som jobbar med "Sportextra" när vi är på plats men det känns ändå oundvikligt att prata en del historia.

Det kryllar av profiler som har jobbat på Radiosporten.

Lennart Hyland, Lars- Gunnar Björklund, Ingvar Oldsberg, Åke Strömmer och Tommy Engstrand för att nämna några.

- Det är smått makalöst när man tänker på hur många som inlett sin journalistiska bana på Radiosporten och sedan blivit riktigt stora namn, säger Sillén.

Finns det en risk att Radiosporten ses som en språngbräda, som man söker sig till för att sedan ta klivet vidare till tv?

- Att Radiosporten ofta anses som en "bra skola" i sportjournalistyrket är ingen hemlighet men det är inget som jag tycker att man behöver vara orolig för. Tvärtom ska vi vara stolta över det. Man ska dessutom komma ihåg att många profiler också stannar kvar hos oss.

 

En profil som Radiosporten tappat till tv medger Sillén dock var riktigt smärtsam.

Förlusten av Lasse Granqvist.

- Han var som en levande reklampelare för Radiosporten. Med sitt unika sätt att referera tror jag att han har betytt mer än någon annan för Radiosporten.

- Han har varit en förebild för många som jobbar här och de flesta har nog en gnutta Granqvist i sig. Men jag tror faktiskt aldrig att det kommer någon ny Lasse Granqvist.

- Han är unik.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag