Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

VM-kylan: ”Hade typ torrhosta i halvlek”

Expressens Jonathan Larsson går igenom Sveriges chanser i VM i Japan.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Jamina Roberts
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Kylan saknades i avsluten i VM-premiären.

Den fick handbollslandslaget i stället uppleva i arenan Park Dome.

– Det var som att gå in i ett kylrum, säger vänsternian Jamina Roberts.

Det var framför allt i början av VM-premiären mot Kongo-Kinshasa som de svenska landslagsspelarna saknade kylan i sina avslut. Efter en slarvig start kunde dock Sverige rinna i väg och inleda handbollsmästerskapet i Japan med två väntade poäng efter seger med tio bollar (26–16).

Hade torrhosta

Kylan i huvudarenan Park Dome i Kumamoto fick spelarna dock leva med hela matchen.

– Jag hade typ torrhosta i halvlek, säger spelmotorn Isabelle Gulldén och skrattar.

– Det var kallt så klart. När man spelade tänkte man inte så mycket. För då är man så inne i matchen. Det var mer när man satt på bänken.

Mittsexan Linn Blohm håller med.

– Kylan var speciell. Det var vi inte beredda på. Det var mycket kallare än vad man är van vid. Man fick nästan värma upp med långbyxor och tjocktröja, säger Blohm under en pressträff dagen efter premiärsegern.

Tidigare under lördagen när värdnationen Japan spelade öppningsmatchen mot Argentina var det inte alls lika kallt. Den matchen spelades å andra sidan klockan 15 lokal tid och dessutom var det över 9 000 åskådare på läktarna.

”Kallare än utomhus”

Sverige spelade sin match klockan 20.30 och då var den officiella publiksiffran 2 230 åskådare.

– Det är värst när man kommer in i andra halvlek och har hunnit bli kall, säger vänsternian Jamina Roberts och fortsätter:

– Bollen blir kall och händerna blir kalla. När man väl spelar är det ju okej och sedan blåste det varmluft bakom bänken. Men när man gick från bänken och in på plan var det verkligen skillnad – det var som att gå in i ett kylrum.

Nu funderar hon på att utöka garderoben.

– Det var ju kallare där inne än utomhus. Jag får gå och köpa mig vantar, skämtar Roberts.

Landslaget har framfört sina åsikter om temperaturen i hallen till IHF (Internationella handbollsförbundet) och spelarna hoppas att det blir bättre framöver, säger Linn Blohm. Hon såg själv vissa saker som enkelt kunde justeras.

– Vi upptäckte att dörrarna, som vi spelare kommer in igenom, var öppna. Det var jättestora portar – så det drog ju väldigt mycket.

”Bra att vi vann”

Även i fortsättningen kommer Blågult att spela kvällsmatcher i det första gruppspelet. Närmast väntar Kina på måndag.

– De har väl lite mer lagspel än vad Kongo hade. De asiatiska lagen har mycket lagspel, men är kanske inte lika skickliga individuellt, säger Roberts.

TT: Vad tar ni med er från premiären?

– Det var bra att vi vann. Det var väl ungefär det, säger Jamina Roberts.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.