”Vi kan omöjligt vara favoriter”

Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: FRANCK ROBICHON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

TOKYO. Sverige ställs mot Frankrike i OS-semifinal. 

Fransyskorna vann enkelt mot Nederländerna med 32–22 

– Vi kan omöjligt vara favoriter i en semifinal. Vi har förtjänat att vara underdogs, säger förbundskapten Tomas Axnér.

Efter ett minst sagt övertygande gruppspel ställdes Sverige under onsdagen mot Sydkorea i kvartsfinal i OS-handbollen. 

Svenskorna gjorde processen kort och vann till slut med övertygande 39-30. Och handbollsdamerna är därmed klara för en historisk första OS-semifinal. 

– Hade någon sagt det här innan OS hade jag inte trott på dem. Men det är något vi skapat själva och det är ingen slump att vi står här i dag som segrare vi har slitit som djur hela mästerskapet, säger Linn Blohm om avancemanget. 

Senare under kvällen blev det också klart vilka Sverige ställs mot i fredagens semifinal. 

Hagman: ”Vi är inte färdiga”

Likt i den svenska matchen så började Frankrike i ett rasande tempo och ledde i halvtid med 19-11. Nederländerna hade sedan febrilt svårt att komma ikapp och i den andra halvleken växte det till 32–22. 

Sverige och Frankrike har möttes tidigare under turneringen, i gruppspelet blev det oavgjort 28-28, efter att Jessica Ryde räddat en straff i slutsekunderna.

Även om Sverige inte vunnit mot Frankrike sedan 2014 i mästerskapssammanhang menar Nathalie Hagman att annat kan spela in.

– Ser man på den här turneringen tror jag självklart att de flesta kommer tro att vi är favoriter. Men det är semifinal, det är något annat, jag tror det kommer handla mycket om dagsform. Jag tror att det är väldigt jämnt i toppen, men vi är inte färdiga och åker inte hem som fyra i alla fall.

Axnér: ”Förtjänat att vara underdogs”

Sverige har ännu ingen vana av OS-semifinal. Frankrike däremot tog OS-silver 2016. Det är däremot inget Nathalie Hagman tänker på.

– Samtidigt tycker jag vi strålar väldigt mycket självförtroende och vi har fantastiskt roligt ihop. Vi har varit 40 dagar tillsammans och nu vill vi fan ha en medalj med oss hem också. Vi får hoppas jag står här om två dagar i final.

Förbundskapten Tomas Axnér slänger direkt över favoritskapet på Frankrike. 

– Vi kan omöjligt vara favoriter i en semifinal. Vi har förtjänat att vara underdogs, säger förbundskapten Tomas Axnér. 

Matchen mot Frankrike spelas på fredag med start 10.00 svensk tid. 

LÄS MER: Nicolinn Törnmalm: ”Det var ingen som saknade Gulldén”

GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.