”Var tråkigt att hon inte spelade vidare”

Elin Hansson, 25, är en stjärna i SHE.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon vann SM-guld i våras och fick sitt internationella genombrott i OS i Tokyo.

Elin Hansson, 25, är en stjärna i SHE.

Nu väntar en ny säsong – med ett ungt Skuru som vill utmana i toppen igen.

– Vår styrka är att vi alltid ger allt i alla situationer och inte är nöjda med någon halvdan insats oavsett motstånd, säger vänstersexan.

Skuru lyckades efter stor dramatik vinna vårens SM-finalserie mot H65 Höör – efter 16 år var klubben återigen svenska mästare. 

Nu är det dags för en ny säsong med nya förutsättningar. Och redan i SHE-premiären får laget en riktig värdemätare när Sävehof, experten Johanna Ahlms guldfavorit, väntar på bortaplan. 

Elin Hansson säger att hon och laget inte lägger så stor vikt vid att förväntningarna utifrån kan ha förändrats efter SM-guldet.

– Vi vill komma topp fyra i serien, det är vår målsättning, säger hon och fortsätter:

– Alla lag känner väl att i ett slutspel kan allting hända, det handlar om att skaffa sig en bra position innan man går in ett slutspel och det är det vi har som mål.

25-åringen tror på en lyckad säsong, trots att några spelare har lämnat.

– Vår styrka är att vi alltid ger allt i alla situationer och inte är nöjda med någon halvdan insats oavsett motstånd.

Tappat seriens bästa målvakt

Skuru har tappat lagets målvakter från förra säsongen och spelartruppen är yngre än flera av konkurrenternas. Att laget ska kunna försvara SM-guldet känns på förhand som en tuff uppgift. Eller?

– Ja, vi har tappat alla våra målvakter och Rebecca Nilsson var ju seriens bästa målvakt, men vi har fått in nya målvakter som jag tror kan lyckas den här säsongen, säger Elin Hansson.

– Jag tycker att Sävehof är självklar storfavorit det här året. De har ett bra lag och bra förutsättningar för att kunna ta guldet.

Men talangfabriken från Nacka har överraskat förr. Och det finns spelare i truppen som är redo att blomma ut till SHE-stjärnor. Elin Hansson lyfter fram Wilma Schelin, född 2001, som redan i slutspelet visade prov på att hon har ett stort spel i sig.

– Jag tror att hon kommer göra en fantastiskt bra säsong och jag tycker att hon har utvecklats mycket. Hon har stor potential att bli väldigt bra, henne tror jag mycket på.

Vilka är hennes styrkor?

– Hon är bra i många delar av spelet, hon är bra i försvar och anfall, har ett bra skott och kan spela in till mittsex. Hon är en bra allroundspelare och har viljan som krävs.

”Jag saknade Ulrika”

Mitt under slutspelet briserade en bomb i handbolls-Sverige. Skurus rutinerade stjärna Ulrika Olsson valde att, med omedelbar verkan, bryta kontraktet med klubben.

Olsson var besviken för att klubben inte ville ge henne ett nytt kontrakt och hävdade att förklaringen var hennes ålder och att hon eventuellt hade börjat tänka på att bilda familj. Elin Hansson vill inte kommentera klubbens agerande och hur situationen hanterades, men berättar om hur hon kände och hur laget lyckades hämta sig från det chockartade beskedet.

– Jag saknade Ulrika och tyckte att det var tråkigt att hon inte spelade vidare med oss. Jag saknade henne både på planen och som kompis.

– Folk var verkligen tvingade att ta mer ansvar när vi inte hade Ullis längre. Hon tog mycket ansvar och var väldigt viktig för vårt lag. Andra spelare fick kliva fram och ansvaret delades ut på flera spelare som tog den rollen bra.

”Verkligen en fullträff”

Sverige åkte till OS i Tokyo utan något som helst favoritskap. Isabella Gulldén hade slutat, flera skador oroade och lottningen var tuff. Lägg till att förbundskaptenen Tomas Axnér bara hade tagit ut en vänstersexa: Elin Hansson.

25-åringen hade en handfull SHE-säsonger och ett färskt SM-guld på meritlistan, men inte mycket internationell rutin.

– Det var så klart en jättehäftig upplevelse och någon man har drömt om sedan man var liten, att få vara med på ett OS, säger hon.

– Vi är ett bra gäng som har kul på sidan av och det visade sig även på planen när vi spelade bra, det är en av faktorerna till att det gick så bra.

Axnér landslag imponerade stort i gruppspelet och ett av de stora utropstecknen var den oprövade vänstersexan från Nacka. Hon slog till direkt i OS-premiären mot Spanien och blev lagets bästa målskytt.

– Att jag gjorde sex mål berodde på att jag fick jättefina lägen av alla andra och några kontringsmål. Vi spelade jättebra som lag, alla var bra den matchen och vi fick verkligen en fullträff, säger Hansson.

Hur gick tankarna inför, det måste ju ha varit den största matchen i din karriär?

– Ja absolut. Vi hade varit två veckor i Japan och i stort sett bara laddat upp inför matchen, man kände sig lite pirrig för att det var OS-premiär, men också otålig att få spela, det kändes som att man hade väntat på matchen väldigt länge.

Vill helst glömma bronsmatchen

Sverige avslutade OS-äventyret med två förluster. Semifinalen mot Frankrike blev dramatisk och nederlaget knappt, 27-29. Bronsmatchen mot Norge blev något helt annat. När slutsignalen ljöd i Tokyo visade resultattavlan 19-36 – ett svenskt mardrömsresultat.

En dryg månad efter den blytunga OS-avslutningen säger Sveriges vänstersexa:

– Det svider så fort man tänker på den, en match man helst vill glömma. Samtidigt så hade vi ju chansen i semifinalen, det är den jag känner var tyngst att förlora, vi hade en väldigt bra chans där.

Vad tar du med dig från OS?

– Jag har inte spelat så mycket mot internationellt motstånd, så det jag tar med mig är att det är stor skillnad att spela mot internationellt motstånd jämfört med lagen i den svenska ligan. Man möter ju världsspelare så det gäller att ligga steget före ibland och man blir straffade direkt om man gör ett misstag.

Proffslivet lockar

25-åringen har spelat hela karriären i Skuru. Allt började i Nackaklubbens handbollsskola och de sex senaste säsongerna har hon tillhört representationslaget i SHE. Efter SM-guldet i våras och succén i OS borde en flytt utomlands vara ett naturligt nästa steg i karriären.

– Just nu trivs jag bra i Skuru och Stockholm med familj och vänner, jag har ett bra jobb vid sidan av. Men det är så klart att nu efter OS har en dröm växt att fortsätta med handbollen och ta nya steg där.

Vilket land lockar mest?

– Inget konkret, men jag tycker väl att den danska ligan är bäst och det vore häftigt att prova på.

Finns det något i ditt spel som behöver förbättras? 

– Allt, men framför allt i avslutningsläget och att vara mer aktiv i anfallsspelet och inte bara vänta på de fina lägen jag får från andra utan kanske bidra mer till lägen på egen hand.

VM i Spanien hägrar

I december avgörs VM i Spanien. Om inget oförutsett händer lär Elin Hansson få en av platserna i Tomas Axnérs trupp.

– Det vet jag inte, det är förbundskaptenerna som tar ut, men det är så klart att jag hoppas på att komma med, men jag förväntar mig ingenting, säger hon.

Men efter succén i OS är du väl given?

– Det får du stå för.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.