Tvingades hålla tyst – får nu ett nytt uppdrag

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ljubomir Vranjes fick sparken från Veszprem under turbulenta former. 

Nu har han klart med ett nytt uppdrag. 

Under handbolls-VM kommer Vranjes vara expert i TV3:s sändningar - innan han återgår till rollen som tränare. 

– Det finns ett antal anbud som jag funderar på, och om jag får rätt så dröjer det nog inte så länge innan jag är tillbaka, säger Vranjes till NENT Group.

Ljubomir Vranjes har en tuff tid bakom sig. I oktober fick han sparken från den ungerska storklubben Veszprem och det ungerska landslaget.

De sportsliga resultaten hade inte levt upp till förväntningarna, och Vranjes fick lämna under uppmärksammade former ett år efter att han tillträtt.   

– Det är klart att vissa resultat i Veszprém hade kunnat vara bättre. Men det är kanske tre matcher vi pratar om. Det här handlade främst om andra skäl, men det är inget jag kan prata om. Jag har tystnadsplikt i tolv månader och juristerna vill inte att jag ska prata om det, säger Vranjes till NENT Group och tillägger:

– Det fanns inte det tålamod som klubbledningen lovat från början, och det är jag givetvis besviken på. Men vissa saker kommer inte som en överraskning, det har varit bra ruljangs när det gäller tränarbyten i klubbens historia. Kanske var jag för naiv när jag tänkte att det skulle bli annorlunda denna gång. Sedan kan man inte byta ut 60-70 procent av spelarna utan att få fiender.

Återförenas med Frändesjö

Nu har Ljubomir Vranjes, som bland annat vunnit VM-guld och OS-silver som spelare, ett nytt uppdrag. Under handbolls-VM kommer han att kliva in i rollen som expert i TV3:s sändningar. 

– Jag vill naturligtvis bidra med bra analyser tillsammans med TV3-teamet. Det ska bli extra kul att få snacka handboll med gamle lagkamraten Martin Frändesjö.


LÄS MER: Handbolls-VM 2019 – här är allt du behöver veta 


Vranjes ser framemot att följa det svenska landslaget, som bland annat har fått tillbaka Kim Andersson och Kim Ekdahl du Rietz. 

– Det finns i mina ögon sex lag som kan vinna VM. Danmark ser jag som storfavorit med spetskompetens i nästan alla positioner. Kan Christian O´Sullivan spela ökar Norges chanser. Spanien är med i resonemanget, och man kan aldrig räkna bort Frankrike även utan skadade Karabatic. Tyskland har egentligen allt, men även en otrolig press på sig och frågan är om de klarar av att hantera den? Sedan är Sverige ett av de bättre lagen i VM. Var man i final i senaste mästerskapet så har man kapacitet. Men det är många saker som ska klaffa under resans gång. Först och främst ska man sikta på en semifinal, sedan kan allting hända.

Har ny klubb på gång

Efter VM hoppas Ljubomir Vranjes kunna återuppta sin tränarkarriär. Och han har redan fått ett par anbud att fundera över. 

– Men det är många pusselbitar som ska falla på plats för att jag ska säga ja. Jag brinner för att bygga något för framtiden med hungriga spelare som vill utvecklas, säger Vranjes till NENT Group.


LÄS MER: Loui Sand avslutar karriären: ”Född i fel kropp” 


Så följer du handbolls-VM

TV3 blir huvudkanal för VM-sändningarna medan TV10 kompletterar, vilket innebär två-tre direktsända matcher varje speldag.

Dessutom visar streamingtjänsten Viaplay allt från turneringen som avgörs i Danmark och Tyskland (10-27 jan).


Programledare: Ola Wenström.

Experter: Martin Frändesjö, Hanna Fogelström, Claes Hellgren och Ljubomir Vranjes. 

Kommentatorer: Robert Perlskog, Pelle Bäckman och Robert Tennisberg.

Reporter: Suzanne Sjögren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.