Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

TV4-duon splittras – efter 29 mästerskap

Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

BUDAPEST. I 29 mästerskap har de funnits i de svenska vardagsrummen under handbollsmästerskapen.

Men nu splittras ett av landets mest folkkära kommentatorspar: Robert Perlskog och Claes Hellgren.

Hellgren är klar som expert i Viasat.

– Jag är alltid nervös för allt jag gör, men det här ska bli otroligt roligt, säger han.

– Det är vemodigt. Jag kände lite sorg i hjärtat när vi hade kommenterat prisutdelningen, säger Robert Perlskog.

På söndagen avslutades handbolls-EM med bronsmatch mellan Sverige och Montenegro och final mellan Norge och Spanien.

Det var också Robert Perlskogs och Claes Hellgrens sista matcher tillsammans i TV4.

Efter 20 år och 29 mästerskap tillsammans splittras paret.

Claes Hellgren är - tillsammans med Martin Frändesjö - klar som ny expert i Viasat.

Där ska 59-åringen bland annat jobba med Champions League-handbollen.

– Jag tycker inte att Champions League på dam- och herrsidan har nått de höjder som det borde kunna nå. Nu får jag chansen att hjälpa till där och tillsammans med Martin - som är en väldigt god vän - kanske vi kan få mer tid att fördjupa oss, säger Claes Hellgren.

Drömmer om OS

Utöver Champions League har Viasat bland annat OS i Rio de Janeiro 2016. Det är ingen hemlighet att Hellgren är högaktuell för det mästerskapet.

– Jag kanske kan få vara med om ett OS, det sista jag gör. Det vore otroligt stort, säger han.

Känns det läskigt ändå att lämna TV4 för en ny grej?

– Jag är alltid nervös för allting jag gör. Det gör att jag måste förbereda mig extremt noga. Men jag är bara budbärare av den här otroligt härliga sporten. Jag vill förmedla glädje, visa känslor och visa att jag älskar den här sporten.

"Jäkligt tråkigt"

Under lång tid har TV4 sänt EM och VM på dam- och herrsidan. Tittarna har då vant sig vid att ha Robert Perlskog och Claes Hellgren som guider genom sändningarna.

Hellgren kommer att sakna sin kompis.

– Det är svårt att inte tycka att det är tråkigt när man jobbat med någon i 20 år, gjort alla mästerskap och mellan 500 till 1000 matcher tillsammans. Vi är goda kamrater så det är jäkligt tråkigt på det sättet. Det har varit en ynnest att ha fått följa handbollen med "Robban" och TV4. Jag är glad över den tid vi har haft tillsammans, säger han.

Varför har du och Robert blivit så populära tror du?

– Vårt samarbete är totalt prestigelöst. Han har lärt mig allt om hur media fungerar och ger alltid feedback efter sändningarna. Men du måste komma ihåg att vi bara är budbärare av en otroligt fin sport.

"Föräldrar har ringt"

Har du fått mycket negativ kritik också?

- 95 procent av det jag har fått har varit fantastiskt. Det jag har fått mest kritik för är kanske att jag kan säga att Norge, Ryssland eller något annat land spelar fantastiskt i stället för att säga att Sverige är urdåligt. Man tar ett beslut för sig själv där. Sedan måste man lära sig hantera att folk tycker att man är knäpp i huvudet. Ibland har föräldrar ringt och sagt att jag inte får säga si eller så om deras dotter eller son, men jag förstår ju att de har ett annat perspektiv.

Du är inte rädd för att det blir en liten tomhet nu när du går från TV4 till Viasat?

– Nej, för mitt allra största driv är ju sporten. Jag drivs av det och har ingen egengrej på det sättet. För mig är handboll världens bästa idrott, säger Claes Hellgren.

"Blivit folkkära"

Robert Perlskog var tagen efter sista sändningen med Hellgren.

– Det är vemodigt. Jag kände lite sorg i hjärtat när vi hade kommenterat prisutdelningen och skulle säga hej då i kameran och tacka för de här 20 åren, säger han.

– Claes är en av de finaste människor jag har träffat och jag kommer att sakna honom jättemycket. Men allt har en ände. Redan för tre-fyra år sedan började han prata om att vi blir patetiska om vi fortsätter hur länge som helst. Men vi har ju fått så mycket kärlek tillbaka. Som team har vi blivit lite folkkära, det märks på reaktionerna vi får.

"Kommer få det jobbigt"

Hur kommer ni att klara er utan varandra i jobbet?

– I jobbet kommer Claes att få det jävligt jobbigt utan mig. Det ligger inget nedvärderande i det, men vi är telepatiska och det bygger man på 20 år. Inte på ett år. Vi har gjort varandra starkare. Nu kommer Claes försvinna lite från rampljuset och så får vi se vad som händer längre fram. Champions League är jättekul och något han har drömt om, men personligen är det inget som gör mig särskilt varm bakom öronen. Då ser jag hellre Champions League i fotboll. Men jag kommer att följa honom och ge honom feedback.

Viasat har inte ryckt i dig också?

– Jag har inte fått några förfrågningar. Det är möjligt att de vill bygga ett eget par. Jag har kontrakt med TV4 i ett år till, sedan får vi se, säger Robert Perlskog.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.