Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tuffa vardagen: ”De förstår situationen”

Linn Blohm.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Ensamstående mamma och heltidsproffs i Ungern. 

Den svenska världsstjärnan Linn Blohm, 29, har en speciell vardag. 

– Vi är ett bra team, jag och Wilton, säger hon. 

Efter en säsong i den rumänska gruvstaden Baia Mare har duon bytt upp sig till Györ i nordvästra Ungern och storklubben Györi ETO KC. 

– Jag ville spela i ett av världens bästa handbollslag för att få chansen att vinna Champions League, vilket är en väldigt stor dröm. Jag får träna och spela med några av de bästa i världen och sedan var det också bra för min familjesituation. Ungern är ett litet land, det är korta resor och jag får mer tid med min son, säger Linn Blohm. 

Stockholmstjejen lever ensam med Wilton, 3,5, och berättar att hon får bra hjälp av klubben. Barnflickor rycker in i samband med träning och match.

– Det funkar jättebra. Han går i en bra förskola och klubben är väldigt öppen och förstår min situation. Skulle det vara så är det inga problem alls att han följer med till träningar och sitter där bredvid. Han får väldigt mycket uppmärksamhet och när han trivs trivs jag också. 

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

”Han förgyller min dag”

Hon berättar att det blivit en stor omställning sedan hon och pappan gick skilda vägar. 

Wilton är med henne hela tiden. 

– Nu blir det mycket pusslande och jag måste planera framåt. Men Wilton är en otroligt glad kille och jag är så stolt över honom, han är helt otrolig. Han förgyller min dag varje dag hela tiden, så vi är ett bra team. 

Hur går det för er med ungerskan? 

– Han förstår tydligen väldigt mycket och pratar lite grann, men jag förstår typ ingenting. Det är ett väldigt svårt språk. Han ligger långt före mig där. 

Under VM i Spanien, precis som vid alla landslagssamlingar, hänger Wilton med mormor och morfar i Stockholm. Där har han tillgång till pool sommartid och en jacuzzi på vintern. 

– Han lever livet där. Han får göra lite som han vill och älskar att bada, säger linjespelaren. 

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

”Ska straffa dem snabbt”

Kontraktet med Györi löper över säsongen 2022/2023 och hon berättar att hon trivs i Ungern. 

– Av det som jag upplevt så är det väldigt bra. Om jag jämför med Rumänien så är detta mycket mer likt ett vanligt europeiskt land. Det är mer kontroll på grejerna och allt görs som det ska. 

VM i Spanien håller på till den 19 december och Sverige har höga ambitioner. 

– Vi har hittat vår grej med snabb handboll. Det ska vara jobbigt att möta oss och om vi får ett mål emot oss ska vi straffa dem snabbt, säger Linn Blohm. 

https://www.instagram.com/p/CV-ba-iK1fM/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.