Sveriges lagkapten Tobias Karlsson Foto: Johanna LundbergSveriges lagkapten Tobias Karlsson Foto: Johanna Lundberg
Sveriges lagkapten Tobias Karlsson Foto: Johanna Lundberg
Foto: Maciej Kulczynski / Epa / TtFoto: Maciej Kulczynski / Epa / Tt
 Foto: Maciej Kulczynski / Epa / Tt

Tack Spanien - Sverige
är klart för OS-kval

Publicerad

STOCKHOLM/WROCLAW. Tack, Spanien!

Sverige är klart för OS-kval.

Spanien slog Ryssland med 25-23 – och gav svenskarna den hjälpande hand som behövdes.

– Det är fantastiskt skönt, säger Jonas Källman.

Chansen på en semifinal i handbolls-EM försvann redan mot Ryssland.

Sedan dess har Sverige spelat för en biljett till OS-kvalet – där hoppet stod till att sluta före just Ryssland i gruppspelet.

Tidigare under onsdagen gjorde svenskarna sitt jobb och vann tämligen komfortabelt mot Ungern med 22-14. Lukas Nilsson och Viktor Östlund blev bästa svenska målskyttar med fem mål var. Därmed var laget en poäng före Ryssland i gruppen, som skulle möta Spanien under onsdagskvällen.

Och då fick vi precis den hjälp vi behövde – från Spanien.

"De led säkert"

Men det blev ett drama, där Ryssland – som i sin tur spelade för OS-kvalbiljetten – ledde med 12-11 i halvtid.

Men direkt i andra halvleken gjorde spanjorerna ett ryck till 17-14, mycket tack vare storskytten Valero Rivera som till slut blev stor segerorganisatör med sina elva mål.

Slutsiffrorna skrevs till 25-23 och Spanien är därmed klart för semifinal som gruppsegrare.

Men – framför allt: Sverige är klart för OS-kval.

– Jag hörde att de svenska spelarna såg matchen på hotellet. De led säkert av nervositet under matchen, säger Rivera till TV10 med ett leende.

Sverige hjälpte i sin tur Spanien på vägen till gruppsegern, när man tog en poäng mot Danmark.

– Vi får tacka Sverige för hjälpen mot Danmark, så det var inga problem för oss att bjuda tillbaka, säger Rivera.

"Ringde min mamma"

Jonas Källman var lättad och glad efteråt.

– Vi såg hela matchen, det är fantastiskt skönt. Spanien spelade upp sig och sedan har de bra koll på det i andra halvlek, säger han.

– Vi åt pizza och kollade tillsammans. Det blev jubel när det tog slut – fantastiskt skönt att ta OS-kvalplatsen.

Förbundskapten Ola Lindgren:

– Vi har verkligen haft marginalerna på vår sida, men vi behöver inte be om ursäkt, vi har nått vårt mål.

I halvtid på Ryssland-Spanien tog han en paus.

– Jag gick och ringde min mamma och tog det lite lugnt. Sedan kollade jag lite Kroatien-Polen. Det var tufft när man inte kan påverka någonting, säger han.

– Det är jobbigt när man inte är delaktig nere på banan. Det finns inget värre än att sitta och vara beroende av andra och sitta och vänta på att resultaten ska trilla in. Någon gång tar flytet slut och vi har haft så många resultat som gått vår väg, så då tänker man att ska det vara det sista resultatet det faller på. Men det höll i sig, summerar Lindgren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag