Covid-19 skakar om handbolls EM.
I Sverige har trion Max Darj, Niclas Ekberg och Daniel Pettersson tvingats till karantän på grund av positiva coronatester. Och under torsdagen kliver Sverige in i mellanrundan då man ställs mot Ryssland - ett lag som även de har spelare borta på grund av covid-19.
För spela handboll det ska dem.
Och det finns de lag som har det värre. Det tyska laget har hela tolv spelare borta och har ansökt om att flytta sin match mot Spanien.
SVT:s expert Magnus Grahn är kritisk till att mästerskapet genomförs på rådande premisser.
– Det inte är samma förutsättningar för alla länder när de kommer dit och det gör att det inte blir någon sportig rättvisa, säger Magnus Grahn.
”Alldeles för slapphänt”
Han menar att EHF som arrangerar turneringen har brustit i sitt arbete för att säkerställa att turneringen genomförs på ett säkert sätt och i för hög grad är förlitat sig på ländernas nationella restriktioner.
– De borde ha sagt: ”det är det här som gäller” och varit mycket tydligare med att det är EHF:s regler som gäller och inte landets, säger Grahn.
Enligt honom fanns det två alternativ som arrangörerna borde valt mellan.
– Det ena var att flytta mästerskapet helt enkelt, att man såg såg att man inte skulle klara av situationen. Nummer två är att EHF, som egentligen är kravställare till arrangören i det här, såg att om vi ska kunna klara av att genomföra mästerskapet så måste vi följa de här och de här restriktionerna inom bubblan. Man skulle kunna vara mycket tuffare i bubbeltänket och där tycker jag att man har varit alldeles för slapphänt.
Då borde de ställt in mästerskapet
Nästan hundra covidfall senare pågår fortfarande turneringen nere i Slovakien och Ungern och den ser ut att fortgå.
Och trots kritiken anser inte Grahn att turneringen ska ställas in.
– Nej, det har redan gått för långt, jag tycker inte att man ska ställa in det. Det fanns ju exempelvis JVM (hockey) det var väldigt få fall men man tog beslutet väldigt snabbt och det skulle man ha gjort här också. Man skulle tagit beslutet antingen precis innan eller efter någon omgång. Nu tycker jag att det har gått för långt och de nationella förbunden gör allt de kan för att hjälpa till.
Så EM borde ha ställts in när de första fallen kom?
– Ja, då borde man ha sagt: ”vänta, vi drar i handbromsen, vi avbryter här och så jobbar vi aktivt för att hitta ett alternativt datum”.
Hur tror du att det här påverkar EHF?
– Jag hoppas att det här får konsekvenser för dem internt där de går igenom vad de har gjort, inte gjort och kunde gjort annorlunda. Jag hoppas att de kommer med en rapport där de talar om vad de gjorde rätt och framför allt fel. Hur de ska arbeta i framtiden och ha en plan b klar, när man ansöker om mästerskap ska det alltid finnas en plan b.