Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sveriges vapen mot Egypten: ”En jättestor fördel”

Tobias Thulin.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Andreas Palicka.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alla pratar om den egyptiska fysiken.

Sveriges motvapen?

Tre världsklassmålvakter – där VM:s bäste sett till räddningsprocent inte har en aning om han ens kommer få byta om.

– En jättestor fördel för oss, absolut, säger Tobias Thulin.

Tobias Thulin, 27, blev utsedd till matchens bäste spelare när Sverige besegrade Uruguay i gruppspelet.

Matchen efter satt han på läktaren.

Och han är knappast unik. Både Andreas Palicka och Michael Appelgren har varit med om precis samma sak, vilket säger en hel del om bredden i den svenska målvaktsuppsättningen.

– Verkligen. Det är bara positivt att vi har tre målvakter som verkligen kan spela på en hög nivå. Man vet aldrig vad som händer med skador och annat, att då veta att det finns andra, det är otroligt positivt. Vi funkar också väldigt bra tillsammans, hjälper varandra och gläds åt varandras framgångar, säger Thulin.

Han fortsätter:

– Det har funkat jättebra. Alla har kunnat acceptera det. Det har varit ett väldigt tätt spelschema och vi har känt att vi måste rotera. Alla måste vara med och bidra. Ingen av oss orkar spela hela tiden. 

Situationen är helt klart en kontrast mot vardagen i danska GOG – där Thulin storspelat.

– Klart att det är lite annorlunda. I klubblaget spelar jag hela tiden, är van vid att spela två matcher i veckan. Men det är inga konstigheter, jag har varit i andra lag som det har roterats mycket. Man vill bara det bästa för laget och man accepterar den roll man får, vilken den än är. Man vill bara bidra till att vi ska kunna gå så långt som möjligt.

Thulin bäst i hela VM: ”Visste inte”

Under onsdagskvällen väntar VM-kvartsfinal mot Egypten.

Ett lag känt för sin fysik.

Men Sverige har helt klart ett motvapen i målvaktsuppsättningen. Om en match låser sig kan Glenn Solberg utan att blinka kasta in en annan målvakt.

– Det är en jättestor fördel, absolut. Vi är tre olika typer som kan förändra en matchbild, beroende på motstånd. Jag lever mycket på min storlek och vill ha en viss typ av lugn när jag spelar. Jag tar gärna skott från kanterna, säger Thulin.

Faktum är att Thulin är bäst i hela VM.

I alla fall när det kommer till räddningsprocent: 46. Andreas Palicka är trea på listan med sina 41 procent. Däremellan återfinns just Egyptens Abdelrahman Homayed.

– Det visste jag faktiskt inte. Det är klart att det är roligt, men Uruguay var väl inte det bästa laget, så det är klart att det påverkar statistiken lite, säger han och skrattar.

Jo, men du har ju fått speltid i fyra av sex matcher.

– Absolut är det så. Klart det är kul att toppa en sån lista, men det är inget jag fokuserar på. Man försöker bara göra det så bra som möjligt när man väl spelar. Och det är kul att det har gått bra hittills.

Men du har ingen aning om du ens får byta om i morgon?

– Nej, det får vi veta på förmiddagen under matchdagarna. Det är klart att alla vill spela, men det är som sagt laget som är det viktigaste.

Lagkamraten Niclas Ekberg om Sveriges delikata målvaktsstituation:

– Det är ett gyllene läge för en förbundskapten att ha tre så bra målvakter att rotera på. Vi har märkt att alla tre är i väldigt bra form och levererar på allra högsta nivå.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.