Johan Jakobsson utsågs till matchen spelare. Foto: Johanna LundbergJohan Jakobsson utsågs till matchen spelare. Foto: Johanna Lundberg
Johan Jakobsson utsågs till matchen spelare. Foto: Johanna Lundberg
Ola Lindgren och Staffan Olsson sågades av TV3-kommentatorerna. Foto: Johanna LundbergOla Lindgren och Staffan Olsson sågades av TV3-kommentatorerna. Foto: Johanna Lundberg
Ola Lindgren och Staffan Olsson sågades av TV3-kommentatorerna. Foto: Johanna Lundberg

Sveriges OS-dröm lever efter oavgjort

Publicerad

STOCKHOLM/WROCLAW. Sveriges EM- och OS-hopp lever ännu efter ett jättedrama mot Ryssland.

Med tio sekunder kvar kastade ryssarna bort sig – och Sverige räddade 28-28 efter Johan Jakobssons sena kvittering.

– Vi ska göra allt som står i vår makt – vi har fortfarande allt i egna händer, säger Jonas Källman efter matchen.

Med tio sekunder kvar mot Ryssland såg det svenska handbollsåret 2016 väldigt mörkt ut.

Herrlandslaget var ute ur EM – och chansen till OS-kvalspel var i princip borta.

Då kom en skänk från ovan.

Vid ställningen 28-27 skulle Ryssland bara spela av ett anfall – när man kastade bort sig. Tio sekunder återstod av matchen när Johan Jakobsson bröt det ryska anfallet, kontrade – och satte 28-28 med sju sekunder kvar att spela.

Det blev också slutresultatet som innebär att hoppet om semifinalspel och kval till OS ännu lever för Sverige.

– Det är bara att tacka och ta emot. Det känns som att Ryssland är i chocktillstånd där, säger experten Martin Frändesjö i TV3.

– Det är osannolikt det som händer. Men det är fantastiskt, säger experten Matilda Boson.

Brände flera chanser

Matchen var högdramatisk.

Sverige hade kommandot flera gånger om – men Ryssland kom tillbaka gång på gång.

Och svenskarna brände sina chanser till en seger.

Med tio minuter kvar att spela hade Sverige spel sex mot fyra i nästan två minuter men lyckades inte få in bollen.

Och med både fem minuter kvar att spela vid ställningen 26-27 kunde Sverige kvittera ryssarnas ledning två gånger om – men missade båda anfallen.

"Det är förödande!"

I stället drog Johan Jakobsson på sig en två minuters utvisning i efterföljande anfall – och Ryssland satte 28-26 på straff. När Sverige jagade en reducering men valde att inte ta ut målvakten och sätta in en extraspelare med väst. Då reagerade kommentatorn Robert Perlskog och experten Claes Hellgren kraftigt i TV3.

– Såhär får man inte göra. Det är helt fel, säger Hellgren.

– Det är ju förödande! Alla lag sätter ju in en extraspelare med väst i ett sådant här läge, säger Perlskog.

– Vad tänker ni Staffan!? Vad gör ni!?, fortsätter Perlskog.

Men man fick en poäng till skänks av Ryssland.

"Har god moral"

Efter en snabb reducering till 27-28 kom bjudningen från Ryssland som Johan Jakobsson utnyttjade till 28-28.

– Där hinner man bara tänka: "hoppas det är tid kvar nog att kasta sig framåt så att man hinner få i väg bollen innan slutsignalen", säger Jakobsson efter matchen.

– Ryssland tror ju att de gör en taktisk smart grej när de kastar den bakåt i planen. Men Jakobsson är på språng och bryter där. Det är en riktig miss av Ryssland, säger experten Matilda Boson.

Jonas Källman är lättad efter matchen.

– Vi lever fortfarande. Det var otroligt viktigt att vi fick oavgjort och fick med oss en poäng, säger Källman.

En liten, liten chans till semifinalspel i EM och även en kvalplats till OS lever ännu för Sverige. Då krävs sannolikt seger mot Ungern och Danmark i de två återstående matcherna i mellanrundan.

– Vi ska göra allt som står i vår makt – vi har fortfarande allt i egna händer. Slår vi både Danmark och Ungern är vi absolut med, säger Jonas Källman.

– Ungern hade det jobbigt mot Tyskland och kommer säkert få en avhyvling efter matchen i dag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag