Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige till semifinal – efter en jättekross

Linn Blohm.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

TOKYO. Sverige krossade Sydkorea i handbollskvarten. 

Efter 39–30 är Blågult klara för en första historisk OS-semifinal. 

– Det är helt sjukt, jag är fortfarande lite i chock. Det är det största en idrottare kan göra, säger Mathilda Lundström.

Efter ett imponerande gruppspel klev Sverige in som favoriter i kvartsfinalmötet mot Sydkorea. 

Sverige visade också varför de hade fått favoritskapet - och varför de nu ska spela en första OS-semifinal. 

– Det är klart det är stort. Vi hade drömt om detta, men inget vi hade räknat med, säger Jamina Roberts. 

– Helt otroligt, jag är så stolt och glad. Äntligen får vi till det, det känns som vi slitit i så många mästerskap, säger Linn Blohm.

Efter flera misslyckade försök väntar nu spel om medaljerna för Blågult och det efter en uppvisning mot Sydkorea. 

Handbollsdamerna satte högsta fart direkt och fick utdelning på det mesta. Efter nio spelade minuter tryckte Carin Strömberg in ännu ett mål och Sverige ledde med förkrossande 8–2. 

Sverige, anförda av Jamina Roberts och ovan nämnda Strömberg, fortsatte göra mål - på allt. Var det inte en kontring, eller kantmål så var det på ren vilja från niometer. 

Sydkorea försökte att komma närmre, men ett tajt svenskt försvarsspel i kombination med något tröttare sydkoreanskor gjorde att siffrorna växte in mot halvtidsvila. 

Efter 30 spelade minuter hade Sverige gjort 21 mål – Sydkorea bara 13. 

– Jag tycker Sydkorea vek ner sig mer än jag trodde. Sverige pulveriserade dem, säger Discovery Plus-experten Linnea Torstenson. 

”Vill ha med en medalj hem”

Det fanns ingen hejd på blågult i andra heller. Efter sju spelade minuter hade Sverige gjort tre mål och Sydkorea hade ännu inte lyckats hitta rätt bakom Johanna Bundsen i målet. 

Slutresultatet? 

En ren överkörning av Sverige med 39-30 efter att samtliga utespelare noterats för mål i matchen. Handbollsdamerna är nu klara för sin första olympiska semifinal, tidigare mästerskap har det tagit slut i just kvartsfinal. 

– Det är helt sjukt, jag är fortfarande lite i chock. Det är det största en idrottare kan göra att få spela en OS-semifinal, säger Matilda Lundström och får medhåll av Nathalie Hagman som dessutom lovar mer inför fortsättningen: 

– Det känns helt fantastiskt. Men ingen kommer komma ihåg en fyra, så nu vill vi självklart ha något mer med oss hem. Det är en helt fantastisk match, vi vinner enkelt och har kontroll på matchen. 

– Vi går för att vinna de två sista matcherna, nu vill vi fan ha en medalj med oss hem också, säger Nathalie Hagman.

Sverige ställs nu mot Frankrike i semifinal. 

LÄS MER: Nicolinn Törnmalm: ”Det var ingen som saknade Gulldén”

GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.