Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige till kvartsfinal – vinner gruppen efter seger mot Island

Andreas Palicka gjorde en jättematch mot Island.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Lucas Pellas.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Dramatik, heta känslor och enormt tryck på läktarna.

Då säkrade Sverige en plats i kvartsfinalen i handbolls-VM via seger mot Island.

Målvaktsfantomen Andreas Palicka, 36, hade uppvisning i sin favoritarena.

– Det är världsklass på det han gör – några av hans räddningar skulle kunna bli frimärken, säger TV6-experten Claes Hellgren.

Svenska fans.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
Isländska fans.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

Efter en svensk rivstart växte Island – med ett stort och högljutt supporterfölje i ett fullsatt Scandinavium – in i matchen mer och mer och gick upp i en 13–11-ledning efter 22 minuter. 

Då tog Sveriges förbundskapten Glenn Solberg timeout, vilket bar frukt. Blågult gick till halvtidsvila med ett måls ledning – efter en minst sagt svängig första halvlek.

– Det är intensivt, väldigt intensivt, men det visste vi att det skulle vara. Det är mycket folk här inne, många islänningar – men ännu fler svenskar, och det är ett jävla tryck. Det är kul att spela en sån här match, säger vänstersexan Lucas Pellas, som var Sveriges främste målskytt i första halvlek med sina fyra mål, till TV6 i paus.

Lucas Pellas.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

Palicka storspelade

Sverige satte full fart efter halvtidsvilan och ryckte ifrån till 20–16. Det gula publikhavet i Scandinavium började känna segervittring och spelarna såg ut att stortrivas på planen.

Vem som såg ut att trivas mest av alla? Andreas Palicka. Målvakten, som ersatte Tobias Thulin en bit in i första halvlek, storspelade i andra halvlek. Efter en kvart stod han för en benparad som i det närmaste fick TV6-experten Claes Hellgren att tappa fattningen.

– Det går inte att göra den räddningen som han gör! Det är bara att bocka och buga och njuta. Vi kommer nog aldrig få se såna här räddningar när den här grabben har slutat. Det är inte klokt, utbrister Hellgren och fortsätter:

– Det är så många minnesvärda räddningar att några av dem skulle kunna bli frimärken.

Även förbundskaptenen Glenn Solberg blev imponerad av Palicka.

– Han var helt fantastisk. Han kommer in och gör så att vi vinner. Det är inte bara att han räddar bollar, han räddar på ett spektakulärt sätt. Det blev säkert bra tv kan jag tro.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Det tar slut på superlativ”

Sverige vann till slut med 35–30 inför 11 801 åskådare i Scandinavium. I och med segern står det klart att Blågult vinner sin grupp i huvudrundan och avancerar till kvartsfinal i VM.

– Fantastiskt roligt. Det tar slut på superlativ. Den här publiken, den här stämningen och den här staden. Det har varit fantastiskt att spela inför dem, säger Pellas efter matchen. 

Hur är det med trumhinnorna? 

– Det är bra. Det är väl lite svårt när man ska sova, då börjar det tjuta lite, men det är bara roligt. 

Jim Gottfridsson vill inte sia om eventuellt motstånd i kvartsfinalen. 

– Först väntar Portugal på söndag. Vi ska njuta lite av den här stunden men sen är det fullt fokus på Portugal, säger Gottfridsson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.