Foto: Maciej Kulczynski / Epa / TtFoto: Maciej Kulczynski / Epa / Tt
 Foto: Maciej Kulczynski / Epa / Tt
Foto: Imago SportfotodienstFoto: Imago Sportfotodienst
 Foto: Imago Sportfotodienst

Sverige tappade och föll mot Tyskland i EM

Publicerad

WROCLAW/STOCKHOLM. Sverige öppnade starkt och hade en fyramålsledning efter halva matchen mot Tyskland.

Men i andra halvlek klappade svenskarna ihop - och Tyskland vann till slut med 27-26 efter en riktigt dramatisk avslutning.

– Det vi har jobbat upp hela första halvlek tappar vi egentligen på fem minuter. Det går lite för snabbt, säger lagkaptenen Tobias Karlsson i TV3:s sändning.

Sverige hade övertaget i den första halvleken mot Tyskland och ledde med 17-13 i paus. Men i andra lyckades Tyskland komma tillbaka in i matchen - och öste in mål.

Med knappa kvarten kvar var rollerna ombytta. Då hade nämligen Tyskland i stället tagit en fyramålsledning, och Sverige var i brygga.

Svenskarna kämpade febrilt för att komma ikapp, men lyckades inte ta sig igenom det tyska försvaret. Dessutom storspelade Tysklands målvakt Andreas Wolff, och släppte inte många bollar bakom sig.

I slutet av matchen lyckades Sverige dock närma sig och Fredrik Petersen stod för en riktig pärla när han lobbade in ett straffkast till 27-26.

Kvitteringen kom dock aldrig - och resultatet stod sig matchen ut.

– Vi tappar för många bollar lite för snabbt. Det vi har jobbat upp hela första halvlek tappar vi egentligen på fem minuter. Det går lite för snabbt, säger Tobias Karlsson i TV3:s sändning.

Karlsson: "Vi visar god moral"

Lagkaptenen hade svårt att förklara exakt vad som låg bakom raset.

– Men helt klart är det lite för mycket på en gång för att vi ska kunna vinna mot Tyskland, säger Karlsson.

Men trots förlusten tycker han också att det finns ljusglimtar.

– Även om det är långt från godkänt det vi gör första tio i andra halvlek tycker jag ändå att vi visar god moral, säger Karlsson.

Lukas Nilsson var dock desto mer nedslagen.

– Jäkligt förbannad att vi förlorar den här matchen, säger han i TV3:s sändning.

I slutsekunderna brände Nilsson ett fint svenskt kvitteringsläge, och experterna ifrågasatte varför han valde att gå på skott.

Nilsson: "Ibland måste man chansa"

Men Nilsson själv ser inget fel med det.

– Jag brukar ta såna skott i klubblaget så varför inte här?, säger han.

Och när SportExpressen träffar 19-åringen efteråt står han fast vid att han tycker att han gjorde rätt.

– Varför inte? Ibland vinner man och ibland förlorar man och ibland måste man chansa på att ta det avgörande. Ibland funkar det och ibland inte. Och i dag funkade det inte, säger Nilsson.

Samtidigt säger han att han skulle göra samma sak igen om chansen kom.

– Det skulle jag verkligen göra, men då vill jag sätta den.

Nilsson menar också att han inte känner någon speciell press - trots sin unga ålder.

– Absolut inte, ålder är bara en siffra, säger han.

Wolff: "Det är häftigt"

Efter matchen fick svensken beröm av tyske målvakten Wolff.

– Han hade en bra match och för hans unga ålder är han väldigt avslappnad och cool, det är häftigt. I hans ålder hade jag varit nervös och aldrig vågat ta skottet, men han tog det för han vet att han kan göra mål, säger Wolff.

– Han hade lite otur för bollen var lite blöt så han sköt över. Det ä en erfarenhet för honom och nästa gång kommer han att skjuta igen.

Samtidigt medger Wolff att han var nervös under matchen.

– Jag var väldigt nervös för vi ledde med tre eller fyra och hade chans att stänga matchen men då började Appelgren rädda och de kom närmre, så jag var väldigt nervös den sista minuten för det svenska laget spelade utan att tappa bollen, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag