Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige missade bronset – efter ras mot Spanien

Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Det blir ingen svensk medalj i handbolls-VM. 

Trots en fyramålsledning i halvtid gick Sverige miste om bronset. 

– Det är inte godkänt, säger Oscar Bergendahl efter förlusten mot Spanien. 

För första gången någonsin släppte landslaget in så många som 39 mål i en match. 

Tommy Körberg rev av ”stad i ljus” inför det gula havet i Tele 2 Arena och Sverige visade omgående att man skakat av sig semifinalförlusten mot Frankrike. 

Glenn Solbergs mannar gick till halvtidsvila med en 22–18-ledning. Mycket tack vare Felix Claar, mittnian som inte riktigt klarade av att fylla Jim Gottfridssons skor i semifinalen. 

Kollaps i andra halvlek

Men i den andra halvleken gled bronsmedaljen ur de svenska händerna. Fyramålsledningen tappades, i stället var det tre bollar upp till Spanien inför de avslutande tio minuterna.  

– Det känns bara tomt just nu. Vi hade en ganska god känsla i halvtid eftersom vi leder. Men det går så jävla fort sen. De hämtar upp och då får vi jobba i uppförsbacke. Vi lyckas inte hitta ett sätt att hantera dem. Det är mycket mål. Vi får inte stopp på blödningen någonstans. 

”Definitivt ett misslyckande” 

Sverige hade problem att hämta upp underläget – och lättare blev det inte när Andreas Palicka fick en tvåminutare för felaktigt byte. Målvakten skrek ut sin frustration i sin handduk. 

Spanien vann till slut bronsmatchen med 39–36. 

– Att det inte blir svensk medalj är definitivt ett misslyckande med tanke på hur matchen blir. Vi har inte fått till försvarsspelet de två sista matcherna, säger Viaplay-experten Martin Frändesjö i Viaplay-sändningen. 

Oscar Bergendahl och Jonathan Carlsbogård.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Efter förlusten var det uppgivet i det svenska lägret. 

– Alla är besvikna så klart. Vi är tyvärr inte tillräckligt bra i dag, säger assisterande tränaren Michael Apelgren. 

De 39 insläppta målen är Sveriges sämsta resultat någonsin. Aldrig tidigare – på över 1 500 landskamper – har landslaget släppt in så många mål. Det tidigare rekordet var 37, mot Norge 2010. 

”Det är inte godkänt” 

Oscar Bergendahl hade svårt att förstå vad som hände i andra halvlek. 

– Det är inte godkänt, jag vet inte vad som händer. Det rinner igenom för lätt och vi tar förhastade avslut. Jag är besviken, framför allt när vi spelar på hemmaplan framför så här stor publik, säger Bergendahl och fortsätter: 

– Man känner frustration och irritation att vi inte löser det tidigare. Det får rinna i väg för länge innan vi gör något åt det. Det gör mig mest besviken.

Vad tänker du kring ert VM överlag? 

– Jättebra VM, bortsett från sista två matcherna. Första halvlek mot Spanien är bra, sedan är det underbetyg. Matchbilden gör att de får mål på oss. De gör mål i princip varje anfall. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.