Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverige krossade Slovakien i VM-kvalet

Nathalie Hagman blev bästa svenska målskytt på sju mål. Foto: SUVAD MRKONJIC/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige rusar mot handbolls-VM i Japan.

Blågult körde över Slovakien med 33–18 i Karlskrona och har nu 15 mål på pluskontot inför bortareturen nästa vecka.

– Vi är mycket bättre lag än Slovakien. Så enkelt är det, säger lagkaptenen Sabina Jacobsen efter 33–18 i Karlskrona.

Sverige saknar stjärnor som spelmotorn Isabelle Gulldén och storskytten Johanna Westberg (båda väntar barn i sommar), men det märktes inte mot Slovakien i den första kvalmatchen av två till handbolls-VM i Japan i november-december.

Inför en utsåld arena i Karlskrona (2 650 åskådare) krossade Blågult motståndet. Slovakien hängde med under matchens första tio minuter. Då svarade Sverige för sitt första tremålsryck och därefter hade hemmalaget ett starkt grepp om gästerna.

En grund för Sveriges övertag var att Filippa Idéhn storspelade mellan stolparna. Under den första halvleken svarade 28-åringen för nio räddningar och svenskorna kunde göra flera enkla kontringsmål.

Sverige körde över Slovakien i VM-kvalet

En annan orsak är att Sverige var bättre såväl kollektivt som individuellt. De gånger som hemmalaget inte kunde rulla upp det slovakiska försvaret klev spelare fram och svarade för genombrott.

Redan i paus var ledningen åtta bollar stor (18–10). I andra halvlek slog Sverige inte av på takten eftersom det är det sammanlagda resultatet som räknas i kvalmötet.

Till slut rann det i väg till en storseger. Idéhn fortsatte med sitt fina spel i målet och framåt var det bra på många händer och fötter när Sverige vann med 33–18.

– Jag tycker inte att vi gör en toppenmatch, men vi är mycket bättre. Jag tycker att resultatet visar det rätt tydligt, säger försvarsgeneralen och lagkaptenen Sabina Jacobsen.

Jämfört med förra hösten och vinterns EM är det ett delvis nytt landslag som Sverige ställer upp med. Spelmotorn Isabelle Gulldén och storskytten Johanna Westberg är båda gravida. Kantspelaren Daniella Gustin är långtidsskadad och duon Jenny Alm och Loui Sand har lagt av.

– Jag tycker att vi har hanterat det bra. Det är många nya som kommer in med energi, säger mittnian Carin Strömberg.

Det är många nya som kommer in med energi.

Målbäst var Nathalie Hagman med sju mål följd av Carin Strömberg och Mikaela Mässing på fem mål vardera.

Returen spelas på torsdag (6 juni) i slovakiska Sala.

– Vi ska spela där nere också, men det kommer bli svårt för dem att ta ikapp detta, säger Jacobsen.