"Det var kanske bara vi som trodde på det"

Nikola Karabatic och Frankrike vann.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Det innebär att Jim Gottfridsson och Sverige får spela semifinal.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Sverige är klara för semifinal i handbolls-EM.

Detta efter att Frankrike besegrat Kroatien i en riktig rysarmatch.

– Det var tufft, säger målvakten Mikael Appelgren i TV3.

Det såg länge ut som att Frankrike enkelt skulle ta hem mötet med Kroatien.

Med mindre än tjugo minuter kvar ledde fransmännen med sex bollar – men det blev onödigt, ur svensk synvinkel, spännande mot slutet.

Kroatien gjorde tre snabba mål på två minuter, och åt sig långsamt ikapp. Med åtta minuter kvar var den franska ledningen nedsablad till en boll.


GUIDE: Allt du behöver veta om handbolls-EM

Sverige klart för semifinal i EM

Men Frankrike lyckades hålla undan, bland annat tack vare försvararen Luka Karabatic som gjorde tre mål på de tio sista minuterna. Också målvakten Vincent Gerard stod för flera viktiga räddningar.

Kentin Mahe fastställde slutresultatet 30-27 med halvminuten kvar att spela. 

Frankrikes seger innebär att hemmanationen Kroatien är utslaget ur EM. Det innebär även att Sverige, som tidigare under kvällen förlorade mot Norge med 25-28, är vidare till semifinal.

– Jag är jättestolt att vi tagit oss till en semifinal. Fransmännen såg till att vinna när vi hade satt oss i den situationen, säger förbundskaptenen Kristján Andrésson i TV3.

Hyllar Frankrike: "All heder"

36-åringen menade att det blev nervöst när Kroatien hämtade ikapp. Samtidigt vill han hylla Frankrike för att de släppte upp Kroatien, trots att de redan var klara för semifinal.

– Det var lite mer handsvett i matchen där vid 26-25. Men all heder till dem att de fortsätter med de stora spel de haft under hela turneringen, säger Andrésson.

Målvakten Mikael Appelgren vittnar om stor nervositet i det svenska laget när de följde matchen på spelarhotellet.

– Det var kanske bara vi som trodde på det efter matchen, men det var tufft. Jag sprang runt där inne, det var flera olika telefoner som streamade matchen, säger han i TV3.

Sveriges semifinal spelas på fredag klockan 20.30 – och Danmark står för motståndet.

I den andra semin får Frankrike möta Spanien, som blev tvåa i Danmarks mellanrundegrupp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.