Foto: Johanna Lundberg
 Foto: Johanna Lundberg

Sverige är klart för mellanrundan i EM

Publicerad

WROCLAW. Tyskland har säkrat en svensk plats i mellanrundan på EM.

Tack vare Tysklands seger mot Slovenien är det svenska avancemanget klart oavsett kvällens resultat mot Spanien.

– Nu är vi garanterat vidare, det är jättebra, säger Jonas Källman.

Slovenien började bäst och tog direkt ledningen med 5-2 efter tre mål av Dragan Gajic i den direkt avgörande gruppspelsmatchen mot Tyskland inne i Hala Stulecia i kväll.

Sedan började spelet hacka och den slovenska förbundskaptenen Veselin Vujović skällde ut sina spelare på löpande band.

I halvtvid hade Tyskland jagat ikapp och reducerat till 12-10.

Vilt gestikulerande försökte Veselin Vujović sedan att väcka sitt lag, men skrämseltaktiken gav inte utslag.

Spelarna bjöd på tekniska fel och slarvade bort en hel del anfall.

Tyskland utnyttjade den slovenska svackan och ryckte ifrån.

På bänken satt dem slovenska stjärnorna Dean Bombac och såg frustrerad ut, han fick ingen speltid alls i första halvlek.

Till slut vann Tyskland med 25-21 och skickade ut Slovenien ur EM.

Sverige är vidare

Samtidigt säkrade de svenskt avancemang.

För i och med Tysklands seger mot Slovenien - och det faktum att Sverige slog Slovenien i premiärmatchen - går Sverige nu vidare som sämst trea i gruppen.

– Vi har absolut ingenting att förlora. Nu vill vi givetvis ta med oss så många poäng vi kan till nästa runda, säger Källman inför matchen mot Spanien.

Skulle Sverige ta poäng mot Spanien kan de bli tvåa i gruppen. Då samlar de även på sig värdefulla poäng in i mellanrundan där Danmark, Ungern och Ryssland väntar.

Poäng som kan bli viktiga i kampen om en kvalplats till OS. Två kvalplatser kommer att delas ut på EM, och i nuläget är det sex lag som gör upp om platserna.

Förutom Sverige jagar Ungern, Ryssland, Norge, Vitryssland och Makedonien en OS-kvalplats på EM.

– Det är skoj att OS-kvalplatsen lever, tar vi med oss två poäng har vi jättegoda chanser, och om vi tar med oss noll poäng har vi mindre chans, men det finns fortfarande där, säger Källman som hoppas på spel i mellanrundan.

– Blir ryggen bara bättre så är jag med igen om förbundskaptenerna vill ha tillbaka mig, säger Källman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag