Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska krossen: ”Får en autobahn till OS nu”

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Någon medalj blev det inte. Men Sveriges handbollsdamer avslutade VM briljant.

Överkörningen av Tyskland, 35–24, gav en slutlig svensk sjundeplats och, inte minst, ett lättare OS-kval.

– Vi får en autobahn till OS, säger Jamina Roberts till TV6.

Sverige var redan före matchen mot Tyskland klart för kvalspelet till OS i Tokyo nästa år. Men segern var ändå viktig, då motståndet i vårens kval nu blir betydligt enklare. I stället för två europeiska motståndare ställs svenskorna nu mot VM-tvåan (avgörs i helgen) samt Argentina och Senegal. De två sistnämnda är lag som Sverige normalt ska slå.

– Sjua är inte asbra rent resultatmässigt, vi hade hoppats på mer. Men med tanke på att vi får en autobahn till OS, så får det ändå vara godkänt, säger Sveriges Jamina Roberts till TV6.

– Det ser väldigt, väldigt bra ut. Det är matcher vi ska vinna, men vi måste göra jobbet också, säger mittsexan Linn Blohm i TV6.

Trög start

Motivationen var ännu större hos Tyskland – en seger hade gett dem en plats i OS-kvalet – men kanske var det soppatorsk för tyskorna efter en lång turnering. Sverige låg visserligen under med 4–8 en bit in första halvlek, men det som följde därefter var en fullkomlig blågul utskåpning.

Visst stod något mindre på spel än i förlusten mot Montenegro (en svensk seger där hade gett en semifinalplats), men den avslutande svenska insatsen var ändå mäkta imponerande.

”De hänger inte med”

– Vi börjar lite trevande men sedan är vi sjukt disciplinerade och noggranna i vårt spel. Tyskland hänger inte med, säger Jamina Roberts.

– Vi lärde oss lite av läxan från Montenegro. Vi hade ett snack om vad som var viktigt, och det tycker jag vi visar i dag. Det var synd att det snacket kom så sent, när det var för sent. Men nu har vi ändå goda förutsättningar att ta oss till OS, och det är också viktigt.

De svenska spelarna lade ut hela sitt register, från glimrande målvaktsspel till sylvasst skytte, och körde över Tyskland fullständigt. I paus var ställningen 18–13 till svensk favör och sedan öste Sverige bara på.

Det landade till slut i en elvamålsseger, 35–24, och gav en tjusig svensk avslutning på handbolls-VM.

Kvalgrupperna till OS

Tolv lag får spela OS-turneringen i Tokyo nästa år. Hälften av lagen är direktkvalificerade – de övriga sex platserna får tolv kvallag kämpa om.

 

Direktkvalificerade: Japan (värdnation), Frankrike (Europamästare), Angola (afrikansk mästare), Sydkorea (asiatisk mästare), Brasilien (panamerikansk mästare) och årets världsmästare (klart på söndag).

 

De tolv kvallagen delas upp i tre fyrlagsgrupper och de två främsta går till OS efter en enkelserie. Kvalet spelas den 19–22 mars. 

Hur grupperna ska formeras är redan klart och vissa länder har redan placerats in:

Grupp 1: VM-tvåan, Sverige, Argentina, Senegal.

Grupp 2: VM-trean, Serbien, Kina, Ungern.

Grupp 3: VM-fyran, Montenegro, Rumänien, Nordkorea.

Ryssland, Nederländerna, Norge och Spanien kan fortfarande vinna VM och ta en direktplats. (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.