Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska kritiken – efter bilderna på danske stjärnan

Jonathan Carlsbogård efter segern mot Egytpten i VM
Simon Bogetoft Pytlick under matchen mot Kroatien.
Foto: Viaplay
Mathias Gidsel tog helt klart för många steg i samband med ett av sina nio mål mot Ungern.
Foto: Viaplay
Magnus Wislander.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Ett, två, tre.

Fyra? Fem? Sex?

Bilderna från VM väcker frågor – och rör upp känslor.

– Det är ett jätteproblem inom handbollen, säger Magnus Wislander.

Handbolls-VM:s kanske mest underhållande match, den oavgjorda mellan Danmark och Kroatien, bjöd på högkaratig dramatik.

Och på en sekvens som spreds snabbt på sociala medier.

Den danske storstjärnan Mikkel Hansen passade till talangen Simon Bogetoft Pytlick, som slungade in bollen förbi den kroatiske målvakten. Innan han lättade från sexmeterslinjen tog han åtminstone fyra steg.

Regelboken säger max tre.

Ingen skugga ska väl falla över den danske 21-åringen, att en spelare tar för många steg är knappast speciellt ovanligt inom sporten – men klippet från matchen har fått stor spridning på handbolls-Twitter.

”Hur många steg skall en spelare ta för att bli avblåst?”, skriver Martin Frändesjö, tidigare storspelare, nu expert på Viaplay.

Den danske profilen Rasmus Boysen, även han före detta spelare, har också delat med sig av klippet till sina följare.

”Ett gigantiskt problem inom handbollen? Spelare (många spelare) som tar fler än tre steg – hela tiden. Det gör det så svårt att försvara”, skriver Boysen.

Svensken: ”I princip omöjligt att försvara mot”

Han kommer också med ett förslag på en lösning.

”Mitt förslag? En tredje domare som enbart är ansvarig för att hålla ett öga på antal steg och spelare som står i målområdet då skottet avlossas”.

När Danmark sen krossade Ungern i Stockholm blossade debatten upp igen. Mathias Gidsel, som blev hela OS mest värdefulle spelare senast, tog helt klart för många steg i samband med ett av sina nio mål mot Ungern.


https://twitter.com/Fabian_Handball/status/1618321192963932166

Sex stycken till antalet, enligt handbollsstatistikern Fabian Koch. 

– Det är klart att det här inte är något som vi ska fortsätta med, det är något vi måste ta tag i. Det blir ett problem för oss försvarsspelare. Det blir i princip omöjligt för oss att försvara oss när spelare tar fler än tre steg. Och är de redan snabba så blir det otroligt orättvist, säger Oscar Bergendahl i det svenska laget.

Vad är lösningen?

– Svårt att svara på.. jag vet faktiskt inte. Domarna kanske måste bli lite mer uppmärksamma och blåsa oftare. Jag vet att många föreslagit en tredjedomare som bara tittar på steg, men jag tror att det är lite långsökt. I alla fall just nu.

– Jag har inget konkret att ge dig än.

Men det händer att du själv tar för många steg?

– Ja, det är klart att det förekommer. Men man gör det inte med vilja, det sker naturligt. Man vill ju ta sig förbi sin försvarare liksom.

Lucas Pellas fyller i:

– Det blir enormt svårt för försvararna och målvakterna att läsa av situationen. Vissa spelare tar ju ganska ofta för många steg, men det går så fort att det släpps igenom. Klart att det inte är okej.

Wislanders kritik: ”Ett jätteproblem”

Den tidigare storspelaren Magnus Wislander, numera expert i Radiosporten, upplever att det med åren blivit vanligare med den här typen av överträdelser.

– Jag tycker att det är ett jätteproblem, säger han.

”Slangen” utvecklar:

– Framförallt gynnas de här snabba spelarna, som Kristjánsson i Island, Gidsel i Danmark, Stein i Nederländerna och Cindric i Kroatien. Många av dem är världsmästare på att ta minst fem steg varje gång.

I takt med att handbollen blivit snabbare blir det svårare för domarna att hänga med.

– Så är det ju. Men det är ju omöjligt att ta sig från en kant till en annan på tre steg, inte ens en trestegshoppare gör det. De blir ju väldigt belönade de här spelarna, ofta med två minuter på försvarsspelarna, eftersom det gör att försvarsspelet blir tuffare. 

Så hur ska handbollen få bukt på det här problemet?

– Först och främst gäller det att man börjar prata om det. Det är inte omöjligt för domarna att se det. Man måste ha känslan. Det finns domare som har mycket känsla, sen finns det de som inte har så mycket handbollskänsla, om man säger så.

– För som sagt, det här är ett jätteproblem.

https://twitter.com/RasmusBoysen92/status/1616446521653731330

TV: ”Tacksam för stödet”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.