Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska bragden blir dokumentär

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Sveriges hanbollssilver från VM i Egypten blir dokumentär.  

Tillsammans med forskare berättar VM-hjältarna om vad som låg bakom den sensationella prestationen. 

– Det är saker som jag kan visa för mina barn, matcherna och medaljen kommer för alltid finnas i historieböckerna, säger målvaktshjälten och lagkaptenen Andreas Palicka i dokumentären som har premiär på Viaplay 6 april. 

Stjärnorna saknades och covid-19 satte sina spår.

Det svenska herrlandslaget i handboll var utdömt på förhand inför 2021 års VM-turnering. Då vann de hela det svenska folkets hjärtan när de skrällde och tog sig hela vägen till final.

Efter en rafflande final mot Danmark slutade det hela med en silvermedalj. 

Nu förevigas historien om landslaget då det släpps en Viaplay Original-dokumentär om turneringen där de söker svar på vad som gjorde bragden möjlig. 

”Bara att gå ut och köra”

I dokumentären medverkar spelare och ledare men även forskare och analytiker. 

– Det var bara att snöra på sig skorna, gå ut och köra och hålla det enkelt, säger en av VM hjältarna Hampus Wanne, som medverkar i dokumentären. 

Dokumentären har namnet ”Underdogs – silvret i Egypten” och har premiär på Viaplay den 6 april.

– En bra bit över två miljoner tittare såg Sveriges VM-final. 20 år efter VM-guldet i Egypten så blev det en ny bragdartad insats i Kairo. Och i denna dokumentär ger vi oss ut i jakten på att få svar kring hur det är möjligt, säger Nents sportchef Per Nunstedt i ett pressmeddelande. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.