Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chocken: ”Det är därför jag gråter”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Isabelle Gulldén.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Marta Lopez Herrero och Evelina Källhage.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: Viasat
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Sverige stod för en superupphämtning mot Spanien i VM.

Blågult hade en halv minut på sig att kvittera till 28-28 och lyckades med bara fyra sekunder kvar.

– Det kändes ganska uppgivet i halvlek så det betyder jättemycket för lagmoralen, säger kvitteringsskytten Mikaela Mässing till SportExpressen efter matchen.

Sverige var pressat att få med sig ett bra resultat i den första matchen i mellanrundan mot Spanien i VM.

Spanien hade imponerat i det första gruppspelet med fem raka segrar och eftersom lagen fått med sig poäng därifrån hade Sverige förmodligen inte råd att förlora några matcher i mellanrundan.

Dessvärre för Sverige blev det en mardrömsstart mot Spanien. Det dröjde en hel kvart innan Blågult gjorde sitt andra mål i matchen och då hade Spanien redan gjort sju. Sverige hade stora problem med många tekniska fel och Spanien var effektiva framåt men efter den katastrofala första kvarten av matchen lyckades Sverige hålla jämna steg och i halvtid var resultatet 14-8 till Spanien.

Getingbetygen

Mikaela Mässing

Nathalie Hagman

Carin Strömberg

Emma Lindqvist

Linn Blohm

Filippa Idéhn

Anna Lagerquist

Isabelle Gulldén

Olivia Mellegård

Jamina Roberts

Hanna Blomstrand

 

Martina Thörn, Johanna Forsberg, Marie Wall, Melissa Petrén och Mathilda Lundström spelade för kort tid för att betygsättas.

 

Betygsättare: Jonathan Larsson

Kvitterade med fyra sekunder kvar

Differensen mellan lagen stod sig under stora delar av den andra halvleken men med ungefär tio minuter kvar började Sveriges upphämtning. Med fyra minuter kvar hade Spanien två utvisningar och ledde bara med 26-24 men lyckades ändå hålla ut och ledde med 28-26 med en och en halv minut kvar.

Då tog Sverige timeout och efter stor dramatik i slutskedet lyckades laget hämta upp till 28-28. Mikaela Mässing satte ett högt avslut bakom den spanska målvakten med bara fyra sekunder kvar.

Kvitteringsskytten kom till TV6 intervjumikrofon med tårar i ögonen efter matchen.

– Jag trodde inte vi hade det i oss att vända en sådan här match och det är därför jag gråter, sa en lyrisk Mikaela Mässing.

När SportExpressen pratar med henne är hon fortfarande väldigt glad.

– Det var helt fantastiskt, alla var så glada och jag hamnade underst i någon sorts hög där. Det är mycket känslor på en gång, säger Mässing.

Vad tänkte du när det bara var en halv minut kvar?

– Jag tänkte inte så mycket mer än att vi måste göra mål. Jag hade inte koll på hur mycket tid det var kvar på klockan men det var bara att skjuta.

Sverige fick bollen med en halv minut kvar av matchen och ett måls underläge. Spelarna tog det oväntat lugnt innan Mässing kom till avslut och satte kvitteringen med fyra sekunder kvar.

– Det är ingen idé att stressa när vi vet att vi inte kan få med oss två poäng, det är bättre att försöka få med sig en poäng, säger Mässing.

”Det kändes ganska uppgivet i halvtid”

Det har blivit en dålig vana för Sverige att släppa in många mål i början av matcherna.

– Det är som vanligt höll jag på att säga. Vi måste analysera och titta på det vi gör som är fel och stoppa blödningen, säger Mikaela Mässing. 

– Jag tror att alla var väldigt förbannade och besvikna på vår första halvlek. Vi släpper lite på hämningarna och bara kör i andra halvlek och då går det vår väg. Då var det bara att fortsätta när vi väl började vända matchen. 

Nu krävs det segrar mot Rumänien på tisdag och Montenegro på onsdag för att Sverige ska ta sig vidare till semi. Laget har dock inte sitt öde i egna händer.

– Det här gör att semifinalhoppet lever i och med poängen och vi får ta med oss en god känsla in i resterande matcher och hoppas att vi kan vinna dem, säger Mässing.

Kan ni göra det?

– Det tror jag. Jag tror inte vi på något sätt räknade med att vi kunde vända det här, det kändes ganska uppgivet i halvlek så det betyder jättemycket för lagmoralen och resten av VM. Det är jätteskönt. 

I tv-intervjun direkt efter matchen sa hon att hon inte trodde att laget hade en vändning i sig.

– Det var var väl lite i affekt som jag sa det, det lät kanske värre än vad jag menade. Men i halvtid var min känsla inte att vi var ett lag som skulle gå ut och vända matchen. Nu visar vi att vi kan vända sådana här matcher. 

 

LÄS MER: Handbolls-VM 2019 – all viktig information 

Larsson: ”Finns väldigt mycket skyttekraft”

Expressens Jonathan Larsson går igenom Sveriges möjligheter i handbolls-VM i Japan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.