Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnan prisas för sitt arbete mot trakasserier

Linnéa Claeson.
Foto: NICOLINN NILSSON
Linnéa Claeson.
Foto: CLAUS MEYER

Handbollsstjärnan Linnéa Claeson får Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter.

Detta för sitt uppmärksammade arbete mot sexuella trakasserier och för kvinnors rättigheter.

"Linnéa Claeson har med mod reagerat och agerat öppet mot hot och kränkningar på nätet, och därigenom synliggjort en skrämmande verklighet som många möter", lyder motiveringen.

Linnéa Claeson, som nyligen skrev på för danska proffsklubben Ringköbing, har utöver sin handbollskarriär gjort sig känd som aktivist mot sexuella trakasserier.

För två år sen startade hon Instagram-kontot "Assholes online", där hon synliggör det hat och de kränkningar som många kvinnor får ta emot på internet. På kontot lägger Claeson upp skärmdumpar på sexuella inviter, penisbilder, hot och sina egna - ofta humoristiska - svar.

– Jag ser mina svar som självförsvar. Att ignorera eller blockera är självförsvar. Att polisanmäla är självförsvar. Jag har inte provocerat genom att finnas till. Min existens är inte provocerande, det tycker jag är skitviktigt, har hon tidigare förklarat.

– Bara för att jag har läppstift betyder det inte att jag vill suga av dig. Eller om jag försöker vara sexig på en bild, så betyder det inte att du får kränka mig. Även om jag går naken över Sergels torg mitt på natten innebär det inte att någon får ta på mig, eller att jag har provocerat. Jag är min egen.

Linnéa Claeson får pris 

Claeson har flera gånger hyllats för kontot - och nu får hon även pris. I ett pressmeddelande meddelar Svenska FN-förbundet nu att hon får deras pris för mänskliga rättigheter.

"Linnéa Claeson har med mod reagerat och agerat öppet mot hot och kränkningar på nätet, och därigenom synliggjort en skrämmande verklighet som många möter. Linnéa har, genom ett engagemang som spridit sig som ringar på vattnet i breda folklager, bemött sexuella trakasserier med en blandning av humor och allvar. Linnéa lyfter också på ett förtjänstfullt sätt fram dessa viktiga frågor i traditionella medier", lyder motiveringen.

"Linnéa Claeson gör ett fantastiskt arbete"

Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic passar också på att hylla handbollsstjärnans arbete.

– Flickors och unga kvinnors rättigheter är centrala för Svenska FN-förbundet och Linnéa Claeson gör ett fantastiskt arbete för att försvara och stärka dessa rättigheter. Hon belyser samtidigt problemet med det hat på internet som drabbar inte minst unga tjejer, säger han i ett uttalande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.