Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skövdes tränare Henrik Signell om SM-finalen

Henrik Signell.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Henrik Signell jublar under den andra SM-finalen.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Som tränare för Sävehofs damer tog han fem guld på sex år.

Nu siktar Skövdetränaren Henrik Signell, 46, på en vändning i finalserien mot Ystad och det första guldet på herrsidan för västgötametropolen.

– Det skulle vara betydligt större att vinna ett guld här än att ta ett till med Sävehof, säger han.

Det slinker ur ett ”kul att vi vann” när vi pratar om Sävehofs 15:e SM-guld på damsidan.

Inte så konstigt. 

Henrik Signell är från Partille. Han gjorde åtta A-lagssäsonger som spelare i moderklubben Sävehof. Det blev sammanlagt 13 säsonger som juniortränare, assisterande herrtränare och huvudtränare för damlaget innan han blev förbundskapten på heltid 2018. 

Och han bor i Partille, varifrån han de två senaste säsongerna mestadels har tågpendlat till Skövde.

En stad som andas handboll

Nog är Signell ursäktad för ett ”vi” om laget han ledde till fem SM-titlar.

Men det är i Skövde han har sitt arbete. Det är IFK Skövde han brinner för just nu.

– Skövde är en stad som verkligen andas handboll och där det finns ett otroligt engagemang. Det snackas mycket handboll och ibland kan man höra att nu äntligen är det dags, säger han.

2008 tog damklubben Skövde HF SM-guld. För IFK Skövdes herrar är det den fjärde finalen, de tre första har slutat med förlust och silver.

Senast förra säsongen, Signells första som tränare. Naturligtvis var det Sävehof som stod i vägen den gången.

– Ingen har varit med om att ta det första guldet, det blir inte mycket större om vi kan ta det nu. Det finns stora förhoppningar. Men det är också press på spelare, klubben, alla som är involverade, säger Henrik Signell.

Hade greppet i tisdags

I tisdags var Skövde på väg att ta ytterligare ett steg mot att uppfylla gulddrömmen.

Det stod 1–1 i matcher och i andra halvlek ryckte Skövde från till 21–16.

Men på en kvart gjorde Ystad 11–2 och kunde vinna med 31–27 och ta ledningen med 2–1 i matcher inför fredagens fjärde match i Ystad.

– Vi har tittat på den perioden. Man kan tappa ledningen på olika sätt. Å ena sidan fortsatte vi att föra matchen, men att vi missade i kombination med att deras målvakt Niklas Kraft spelade väldigt bra gjorde att det slutade som det gjorde. Det är klart att det finns frustration, men vi förlorade på ett eget grepp, säger Henrik Signell..

– Ystad knäcker ingen kod, vi är inte sönderlästa. Till stor del ska vi fortsätta spela på vårt sätt, men göra saker bättre nästa gång. Men vi är inte så naiva att vi ska fortsätta göra allt på samma sätt.

Bortaseger varje gång

Om Skövde kan vinna i Ystad på fredagskvällen (alla de tre tidigare matcherna har slutat med bortaseger) väntar en femte och avgörande match i Skövde.

Och oavsett hur det går i finalserien mot Ystad, Henrik Signell är tränare även nästa säsong.

– I nuläget är det nästa år också som gäller. Men vi ska sätta oss ner efter att allt är klart. Det kan finnas en längre framtid också, jag håller det öppet. Jag gillar att jobba med kontinuitet, säger han.

Men skulle det inte bli någon SM-titel med Skövde kan Henrik Signell ändå få se färskt guldglitter på nära håll hemma i Partille.

– Jag möter Sävehof-tjejerna titt som tätt. Det var starkt av dem att vända och vinna mot Skuru. Jag vet vilken press de har på sig och sätter på sig själva. Det är höga krav och höga förväntningar. Och det ska de ha. Det är det som har tagit Sävehofs damer dit, man har skapat en vinnarkultur, säger Henrik Signell.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.