Foto: Gudmund SvanssonFoto: Gudmund Svansson
 Foto: Gudmund Svansson
Foto: Mikael Fritzon/TtFoto: Mikael Fritzon/Tt
 Foto: Mikael Fritzon/Tt

Skön start för Sverige i EM-uppladdningen

Publicerad

JÖNKÖPING. De svenska handbollsherrarna har fått en skön start på EM-uppladdningen.

Inför 7200 åskådare i Kinnarps arena besegrades Tjeckien med 34-28.

Men spelet imponerade inte. Nu krävs bättre tryck i tisdagens retur:

– Det viktiga är att vi kommer in på planen som rabieshundar. Då tror jag vi är skickliga nog att kunna spela bra handboll också, säger vänsternian Markus Olsson.

De svenska handbollsherrarna har tagit ett första steg mot EM i Polen. I kväll tog de avstamp i Kinnarps arena i Jönköping inför fullsatta läktare. Merparten av de 7200 åskådarna var barn från hela Sverige som är på besök i Jönköping för att spela ungdomsturneringen Hallbybollen.

Och de fick se ett ungt landslag på planen.

När en handfull profiler har valt att nobba landslaget har förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren plockat in flera nya unga niometersspelare.

Mot Tjeckien startade Sverige med 21-åriga Jesper Konradsson på planen. EM-truppens enda renodlade mittnia hade dock visa problem att komma in i matchen och fick mestadels spela på vänsterkanten under de inledande tio minuterna då han var på planen.

Sexmetersspelarna levererade

Viktor Östlund, som fick sitt internationella genombrott på VM i fjol, tog i stället kommandot i anfallet och var den som spräckte den svenska nollan.

Sedan klev de rutinerade sexmetersspelarna Niclas Ekberg, Jonas Källman och Jesper Nielsen fram och gjorde Sveriges följande fyra mål.

Sverige kunde tidigt koppla greppet i träningsmatchen mot Tjeckien. Motståndet var svagt och kan tänkas aningen oinspirerat då de inte lyckades kvala in till EM.

Sverige ledde med 18-11 i halvtid. Främste målskytt i det svenska laget så långt var högersexan Niclas Ekberg med fyra mål och målvakten Mattias Andersson hade då en räddningsprocent på 52 procent.

Den svenska förbundskaptensduon bytte friskt i den första halvleken och matchade samtliga spelare utom andramålvakten Mikael Appelgren och vänstersexan Mattias Zachrisson, som båda fick starta andra halvlek.

I den andra halvleken trummade Sverige på och fortsatte dundra in bollar bakom den tjeckiska målvakten Petr Stochl.

Och Mattias Zachrisson hade show på sin kant där han direkt presenterade sig genom tre raka mål.

Lukas Nilsson presenterade sig

I inledningen av den andra halvleken var mittnian Jesper Konradsson tillbaka på planen och matchades tillsammans Viktor Östlund och Johan Jakobsson. Men även Philip Stenmalm, Lukas Nilsson, Andreas Cederholm och Markus Olsson fick snurra runt på positionerna med varierat resultat.

– Förhoppningsvis hittar vi två uppställningar vi kan köra på som fungerar jäkligt bra på EM. Det är det vi försöker hinna nu på den här korta tiden, säger vänsternian Markus Olsson som gör sig redo för sitt andra mästerskap och tillhör de rutinerade niometersspelarna.

– Det är spännande. På VM hade jag något att luta mig mot hela tiden. Nu har jag inte så mycket att luta mig mot längre och jag saknar också en del rutin. Men det är bara att hoppa in i skiten.

Truppens yngsta spelare, 19-åriga Lukas Nilsson, gjorde mål på sitt första skott och visade direkt vilket sparkapital svensk handboll har i skåningens handled.

Med drygt 45 minuter spelade ledde Sverige med 26-23. Då hade tempot skruvats ner och Tjeckien börjat närma sig hemmalaget.

Något Lukas Nilsson inte alls gillade.

19-åringen gick då in och styrde den svenska offensiven och såg till att Sverige återigen kunde rycka ifrån och till slut vinna med 34-28.

På tisdagskvällen möts länderna igen. Då tar Sverige emot det tjeckiska laget i Isstadion i Malmö.

– Nu måste vi få lite mer tyck i anfallsspelet. För just nu spelar det ingen roll vad vi väljer för spel, för saknar vi tryck kommer vi ändå ingenstans, säger Markus Olsson.

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag