Skadad Ekberg med i OS-truppen

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Glenn Solberg har presenterat truppen till OS i Tokyo.

Det mest anmärkningsvärda: Högersexan Niclas Ekberg, 32, är med – trots att han är knäskadad.

– Vi har kontinuerlig kontakt med Niclas och har förhoppningar om att han ska kunna vara tillbaka fullt ut innan OS, säger Solberg förbundskaptenen till förbundets hemsida.

Ekberg gjorde comeback i landslaget i VM i Egypten tidigare i år, när Sverige sensationellt tog silver. Högersexan gjorde ett starkt mästerskap och får Solbergs förtroende igen.

32-åringen dras för närvarande med en knäskada, men den verkar inte vara allvarligare än att Solberg vill ha med målskytten i OS.

Mikael Appelgren, 31, har ett tungt år bakom sig, fyllt av skador och operationer. Den rutinerade målvakten var skadad under VM och nu missar han ännu ett stort mästerskap. 

I stället tar Andreas Palicka och Mikael Aggefors de två målvaktsplatserna.

– Jag har haft förmånen att få uppleva mycket fantastiskt under min handbollskarriär men ett OS har fortfarande saknats. OS i Tokyo har varit mitt mål under lång tid och jag ser oerhört mycket fram emot att åka dit och spela för Sverige och kämpa om medaljerna. Det är mycket som måste stämma för att gå långt, men vi har visat att vi har kapaciteten att vara med i toppen, säger Palicka, som OS-debuterar som 35-åring.

Tillbaka efter petningen

Damlandslagets förbundskapten Tomas Axnér valde att peta rutinerade högersexan Nathalie Hagman i OS-kvalet tidigare i år. Nu är 29-åringen tillbaka i landslaget.

Isabelle Andersson och Jenny Carlson mästerskapsdebuterar och nio av 14 är med i OS för första gången.

– Det har verkligen varit svårt att plocka ut de 14 spelare som ska representera Sverige i OS. Vi har vägt in många olika parametrar i uttagningen, men landade till slut tryggt i den här truppen, säger förbundskaptenen Tomas Axnér till förbundets hemsida.

Jamina Roberts åker till Tokyo med massor av mästerskapsrutin och Sävehofspelaren gör sitt tredje OS. Hon tror att Sverige kan avancera långt i turneringen.

– Det är alltid en ära att representera Sverige, särskilt under OS som är så speciellt. På många sätt kommer den här OS-turneringen att bli annorlunda på grund av pandemin, men jag är ändå säker på att det kommer att bli en härlig upplevelse och förhoppningen är att vi ska ta oss vidare från den tuffa grupp vi hamnat i och sedan vara med och slåss om en semifinalplats, säger 31-åringen.

Handbollstrupperna till OS

Herrlandslaget:

Målvakter: Mikael Aggefors och Andreas Palicka. 

Vänstersexor: Lucas Pellas och Hampus Wanne.

Mittsexor: Max Darj och Fredrik Pettersson.

Högersexor: Niclas Ekberg och Daniel Pettersson.

Niometer: Jonathan Carlsbogård, Felix Claar, Jim Gottfridsson, Alfred Jönsson, Albin Lagergren och Lukas Sandell.

Damlandslaget

Målvakter: Johanna Bundsen och Jessica Ryde.

Vänstersexor: Elin Hansson.

Mittsexor: Linn Blohm och Anna Lagerquist.

Högersexor: Nathalie Hagman och Matilda Lundström.

Niometer: Isabelle Andersson, Jenny Carlsson, Emma Lindqvist, Melissa Petrén, Jamina Roberts, Carin Strömberg, Kristin Thorleifsdotter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.