Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Siffrorna visar: Här är Sverige bäst i hela EM

Foto: ARMIN RAUTHNER / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: ARMIN RAUTHNER / BILDBYRÅN

Stjärnmålvakten Andreas Palicka har suttit i karantän. 

Men det finns ingen anledning till oro.  

Statistik visar att ersättarna Tobias Thulin och Peter Johannesson är de bästa målvakterna i hela EM. 

Andreas Palicka klev in i EM-turneringen som det självklara förstavalet mellan stolparna. Men i gruppspelsmatchen mot Bosnien-Hercegovina byttes Peter Johannesson in och storspelade. 

Och i mötet med Polen fick Tobias Thulin chansen - och tog den även han. Efter matchen berättade han om konkurrensen mellan stolparna.  

– Det är jätteroligt. Han (Palicka) är en jättehärlig person och en jättebra målvakt så jag tycker att det fungerar jättebra, både med både ”Palle” och med Peter. Det är jättehärligt. Vi är en bra grupp med målvaktsteamet och sedan så gläds man med den som spelar bra, sa Thulin då.

Siffrorna visar: Svenska målvakter i topp 

Inför matchen mot Norge kom dessutom det tunga beskedet att Andreas Palicka testat positivt för covid-19 och satts i karantän.

Därmed fick Thulin åter chansen från start och Johannesson kom in i den andra halvleken och storspelade. 

Faktum är att Sverige med sina 162 insläppta mål är det lag som släppt in minst antal mål i turneringen. 

Och siffror från Europeiska handbollsförbundet att de svenska målvakterna har bäst siffror av samtliga i turneringen när det kommer till vad de kallar ”effektivitet”. 

I vanliga fall mäts en målvakts räddningsprocent i hur många räddningar han eller hon har i förhållande till antal skott hen får på sig. Denna kategori toppas av dansken Kevin Möller med en räddningsprocent på 40,9%.

Men då alla avslut inte är lika svåra att rädda används även måttet ”förväntade räddningar”. Exempelvis ger en räddning på en kontring ett högre värde än en räddning på ett niometersskott som det är vanligare att målvakten klarar av. 

När värdet från målvakternas ”förväntade räddningar” kombineras med antalet skott de får på sig får man fram en procentsats som visar målvakternas ”effektivitet”. 

Och det är i den här klassen de svenska målvakterna sticker ut.  

Detta visar att Peter Johannesson har högst effektivitet av samtliga målvakter i turneringen med 40%. På andraplats finns Tobias Thulin med sina 36 procent. Trea är den danske målvakten Kevin Möller med 31%. 

Sverige ställs mot Frankrike i EM-semifinal under fredagskvällen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.