Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sänkte sina löner – för damernas skull

Tobias Karlsson.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Isabelle Gulldén.
Foto: CARL SANDIN / IMAGO/BILDBYRAN IMAGO SPORTFOTODIENST

BIETIGHEIM-BISSINGEN/STOCKHOLM. Herrarna i handbollslandslaget gör sitt för den ekonomiska jämställdheten.

De har frivilligt sänkt sin ersättning – för att säkerställa att alla landslagsutövare får lika mycket betalt. 

– Man blir stolt i hjärtat över att handbollen går i bräschen för jämställdhet, säger profilen Claes Hellgren.

I fotbollens värld har ersättningarna för landslagsuppdrag blivit flitigt omdiskuterade den senaste tiden. Damlandslaget i fotboll hotade att strejka från Fotbollsgalan om de inte fick bättre betalt för sina insatser i Blågult. I Norge valde herrlandslaget att frivilligt gå ner i lön – för att förbundet skulle kunna använda pengarna som blev över till att brygga gapet till damernas löneläge. 

"Gjorde inte för att plocka poänger"

Men de svenska handbollsherrarna var pionjärerna på den här fronten. 

– När jag satt och såg det med Norges herrar på Sportnytt sa jag till min sambo att det gjorde ju vi redan för 1,5-2 år sedan, säger förre landslagskaptenen Tobias Karlsson till Aftonbladet. 


LÄS MER: Gulldén om våldstäktsavslöjandet: "Jag är chockad"


– Vi gjorde inte det i PR-syfte för att plocka några poänger utan för att det var självklart eftersom vi gör exakt samma saker på en samling, oavsett om det är damer eller herrar.

"Nu är vi ikapp"

Enligt Aftonbladet får både damer och herrar 700 kronor om dagen under landslagets regi. Till detta ska man lägga olika bonusar som tillkommer vid avancemang och medaljer. Ett guld i VM ger 110 000 kronor per spelare. 

– Det var en del av vår Vision 2017, att vi skulle jämställa damerna och herrarna. Nu är vi ikapp och alla ersättningar är på kronan lika stora, säger landslagschefen Lasse Tjernberg.

Handbollsprofilen och expertkommentatorn Claes Hellgren gillar det han hör.

– En sak som är underbar med vår sport är att publiken inte gör skillnad på damer och herrar, som i till exempel ishockey och fotboll. Jag har så svårt att förstå människor som ska leta efter skillnader och jag är verkligen glad att handbollen går i bräschen för jämställdhet på det här sättet, säger han till SportExpressen.

Han fortsätter:

– Det är också roligt att se att så många damspelare kan leva på sin sport i dag. Jag har svårt att se att någon annan lagidrott har kommit så långt som handbollen, för damerna börjar generellt tjäna bra med pengar på sporten. Självklart kan det bli ännu bättre och det hoppas jag att det blir.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.