Tobias Karlsson. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅNTobias Karlsson. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Tobias Karlsson. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Isabelle Gulldén. Foto: CARL SANDIN / IMAGO/BILDBYRAN IMAGO SPORTFOTODIENSTIsabelle Gulldén. Foto: CARL SANDIN / IMAGO/BILDBYRAN IMAGO SPORTFOTODIENST
Isabelle Gulldén. Foto: CARL SANDIN / IMAGO/BILDBYRAN IMAGO SPORTFOTODIENST

Sänkte sina löner – för damernas skull

Publicerad

BIETIGHEIM-BISSINGEN/STOCKHOLM. Herrarna i handbollslandslaget gör sitt för den ekonomiska jämställdheten.

De har frivilligt sänkt sin ersättning – för att säkerställa att alla landslagsutövare får lika mycket betalt. 

– Man blir stolt i hjärtat över att handbollen går i bräschen för jämställdhet, säger profilen Claes Hellgren.

I fotbollens värld har ersättningarna för landslagsuppdrag blivit flitigt omdiskuterade den senaste tiden. Damlandslaget i fotboll hotade att strejka från Fotbollsgalan om de inte fick bättre betalt för sina insatser i Blågult. I Norge valde herrlandslaget att frivilligt gå ner i lön – för att förbundet skulle kunna använda pengarna som blev över till att brygga gapet till damernas löneläge. 

"Gjorde inte för att plocka poänger"

Men de svenska handbollsherrarna var pionjärerna på den här fronten. 

– När jag satt och såg det med Norges herrar på Sportnytt sa jag till min sambo att det gjorde ju vi redan för 1,5-2 år sedan, säger förre landslagskaptenen Tobias Karlsson till Aftonbladet. 

 

LÄS MER: Gulldén om våldstäktsavslöjandet: "Jag är chockad"

 

– Vi gjorde inte det i PR-syfte för att plocka några poänger utan för att det var självklart eftersom vi gör exakt samma saker på en samling, oavsett om det är damer eller herrar.

"Nu är vi ikapp"

Enligt Aftonbladet får både damer och herrar 700 kronor om dagen under landslagets regi. Till detta ska man lägga olika bonusar som tillkommer vid avancemang och medaljer. Ett guld i VM ger 110 000 kronor per spelare. 

– Det var en del av vår Vision 2017, att vi skulle jämställa damerna och herrarna. Nu är vi ikapp och alla ersättningar är på kronan lika stora, säger landslagschefen Lasse Tjernberg.

Handbollsprofilen och expertkommentatorn Claes Hellgren gillar det han hör.

– En sak som är underbar med vår sport är att publiken inte gör skillnad på damer och herrar, som i till exempel ishockey och fotboll. Jag har så svårt att förstå människor som ska leta efter skillnader och jag är verkligen glad att handbollen går i bräschen för jämställdhet på det här sättet, säger han till SportExpressen.

Han fortsätter:

– Det är också roligt att se att så många damspelare kan leva på sin sport i dag. Jag har svårt att se att någon annan lagidrott har kommit så långt som handbollen, för damerna börjar generellt tjäna bra med pengar på sporten. Självklart kan det bli ännu bättre och det hoppas jag att det blir.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag