Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska Sverige nå sitt fjärde raka OS

Jamina Roberts om motståndet i OS-kvalet
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Tidigare har Jamina Roberts kallat det för ”en autobahn till OS”.

Blev vägen mot spelen i Tokyo rakare nu när Senegal hoppat av handbollskvalet?

– Nej, hade det varit Spanien som dragit sig ur hade det varit annorlunda, säger vänsternian.

När Sverige blev VM-sjua i Japan 2019 var vänsternian Jamina Roberts inte supernöjd med placeringen, men efter den sista matchen mot Tyskland fanns det ändå en positiv aspekt med placeringen.

– Med tanke på att vi får en autobahn till OS, så får det ändå vara godkänt, sade hon till TV6.

Anledningen var att Sverige via sjundeplatsen hamnade i en grupp med enbart en europeisk motståndare. Att jämföra med de två övriga OS-kvalgrupperna där det återfinns tre nationer från Europa, som är världsdelen med flest toppnationer inom handbollen.

”Inte jättestor skillnad”

 Nyligen kom dock beskedet att Senegal drar sig ur kvalet och nu räcker det att hålla antingen Spanien eller Argentina bakom sig för att kvittera ut en OS-biljett.

– Det gör väl ändå inte jättestor skillnad. Senegal var ett lag vi hade räknat med att vi skulle slå och det var vår sista match i kvalet, säger Jamina Roberts.

Sverige inleder kvalet mot hemmalaget Spanien i Llíria, nordväst om Valencia, sent på fredagskvällen. Spanien tog VM-silver 2019 och är ett klurigt motstånd med många kvicka spelare.

– Det är inte ofta vi i Skandinavien möter den typen av spelare. Det är det som gör att vi har lite svårt mot dem, säger Roberts.

Vid VM 2019 hämtade Sverige ikapp till oavgjort mot mot spanjorskorna efter underläge med sex bollar i paus. Vid EM i december i fjol – när Spanien slutade sjua och Sverige elva – blev det också oavgjort (23–23).

– Med två raka oavgjorda matcher har väl de i och för sig lika svårt för oss, säger Roberts och skrattar.

På lördagen väntar Argentina och även om Blågult har vunnit fyra av fyra mästerskapsmatcher mot sydamerikanskorna – vid VM blev det en klar seger med sju bollar – höjer Roberts ett varningens finger.

– Argentina är inte helt grönt. Det är en match vi måste ta på fullaste allvar, speciellt om vi skulle förlora mot Spanien. Vi kan inte tro att vi bara kan ställa in skorna mot Argentina, säger Roberts.

Kan göra sitt tredje OS

Damlandslaget nådde sitt första OS 2008 och om en biljett till Tokyo säkras i helgen kommer de blågula damerna ha nått fyra raka OS. För Roberts kan det bli ett tredje raka olympiska spel efter att ha varit med både i London 2012 och Rio de Janeiro 2016.

– På ett OS är man bara en i mängden och det är en atmosfär och stämning som är go. Det finns så mycket annat att göra och man kan gå och titta på alla möjliga olika sporter. Man är som i ett litet tv-spel, säger Roberts och skrattar.

Ett OS under en pandemi lär dock göra upplevelsen annorlunda.

– På ett OS är man ju i en bubbla oavsett, men den kommer väl bli extrem nu, säger Jamina Roberts.

Här är Sveriges trupp till OS-kvalet

Johanna Bundsen, Jessica Ryde Evelina Eriksson, Emma Rask, Elin Hansson ,Linn Blohm, Anna Lagerquist, Emma Fernis, Matilda Lundström, Jamina Roberts, Johanna Westberg, Kristin Thorleifsdóttir, Carin Strömberg, Melissa Petrén, Jenny Carlson, Nina Dano, Hanna Blomstrand, Emma Lindqvist

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.