Regnbågsbindeln mot Iran har fått grönt ljus

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Johanna Lundberg
Foto: Petter Arvidson

MALMÖ. I Iran är homosexualitet förbjudet enligt lag.

I kväll kan Sveriges lagkapten Tobias Karlsson spela med en regnbågsfärgad kaptensbindel när länderna möts i OS-kvalet i handboll.

Det finns i nuläget inga regler som stoppar initiativet.

– Jag har kaptensbindlarna med mig för att jag tänker använda dem i den grad jag får, säger Karlsson.

Inför handbolls-EM i Polen i januari berättade landslagets lagkapten Tobias Karlsson att han planerade att spela mästerskapet med en regnbågsfärgad kaptensbindel.

Karlsson ville på så sätt rikta fokus mot HBTQ-frågor och visa att landslaget står bakom allas rätt att älska vem de vill.

Men på plats i Polen stoppades initiativet. 

Det europeiska handbollsförbundet, som tidigare hade godkänt bindeln, skapade ett förbud mot kaptensbindeln bara dagarna innan EM-premiären.

I ett dokument med regler stod det att kaptensbindlarna inte fick ha flera färger, om de inte föreställde nationens flagga.

– Det stycket har aldrig funnit tidigare, det är helt nytt. Det är märkligt och fegt av EHF, sa presschefen Daniel Vandor efter beslutet.

Kaptensbindeln tillåten av IHF

Men Tobias Karlsson har inte gett upp. Under OS-kvalet, som avgörs i Malmö arena i helgen, vill lagkaptenen bära den regnbågsfärgade bindeln.

Och det finns inga regler som stoppar Tobias Karlsson den här gången.  OS-kvalet är till skillnad mot EM arrangerat av det internationella handbollsförbundet, IHF, vilket gör att deras regler kan skilja sig mot EHF:s.

På torsdagskvällens hölls ett tekniskt möte inför kvalet där alla regler presenterades och det framkom då inga specifika direktiv gällande kaptensbindlar.

Och den svenska förbundsledningen väckte inte frågan.

– Kaptensbindeln tog de inte ens upp för att inte väcka den björn som sover, säger landslagets presschef Daniel Vandor.

Såvida inga nya regler dyker upp innan matchstart är det alltså tillåtet för Tobias Karlsson att spela med en regnbågsfärgad kaptensbindel. Om inte förbundsledningen stoppar honom.

– Vi får se i eftermiddag om vi kör med den, det kan mycket väl bli så. Men jag kan inte lova att det blir så.

Vad avgör om han kör med den?

– Det är Lasse Tjernberg (landslagschef) och förbundskaptenerna som får avgöra det. Men får han spela med den så gör han det, säger Daniel Vandor.

"Inte säkert de delar vår uppfattning"

För Tobias Karlsson skulle det betyda mycket att få spela med bindeln.

– Det är en viktig mänsklig detalj att poängtera att vi tycker det är viktigt att alla behandlas lika.

Ni möter Iran i den första matchen, en nation som har gjort det olagligt för sina medborgare att vara homosexuella, hur tror du de reagerar om du bär bindeln?

– Jag är säker på att det finns många olika åsikter om huruvida det är rätt eller inte att bära bindeln, och att stå för det den betyder. De har sin uppfattning och har rätt till den. Sedan kan man tycka vad man vill om det. Men liksom jag har rätt till min åsikt har de rätt till sin. Men att det skulle få några konsekvenser på så sätt har jag svårt att se, det tror jag inte. Sedan är det inte säkert att de delar vår uppfattning, säger Tobias Karlsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.