Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅNFoto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN
 Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN
Magnus Wislander, expertkommentator för Radiosporten. Foto: Marcus Ericsson / BILDBYRÅNMagnus Wislander, expertkommentator för Radiosporten. Foto: Marcus Ericsson / BILDBYRÅN
Magnus Wislander, expertkommentator för Radiosporten. Foto: Marcus Ericsson / BILDBYRÅN

Radiosporten stoppas från handbolls-VM

Publicerad

Radiosporten stoppas från att kommentera handbolls-VM på plats.

Nu tvingas man till en nödlösning.

– Det finns ingen logik. Det är inte försvarbart för oss att betala de otroligt höga rättighetskostnaderna, säger Markus Boger, chef för Radiosporten.

På fredag premiärspelar Sverige mot Bahrain i handbolls-VM i Frankrike.

Radiosporten kommer att vara på plats för att bevaka handbollsmästerskapet, men de kommer inte att kommentera matcherna på plats.

Det kostar alldeles för mycket för Sveriges Radio att referera handbollsfesten nere från Frankrike.

Tv-kanalen Bein Sports äger rättigheterna för mästerskapet, även när det kommer till radio. Och de kräver närmare 240 000 kronor för att Sveriges Radio ska få kommentera VM på plats i Frankrike.

– Vi har inte nått någon överenskommelse med Bein Sports. Det var samma sak under handbolls-VM i Qatar för två år sedan, tyvärr. – Det är inte försvarbart för oss att betala de summorna, säger Radiosportens chef Markus Boger.

"Slangen" kommenterar från Sverige

Nödlösningen: Paul Zyra och Magnus "Slangen" Wislander kommer att se matcherna på tv och referera hemifrån Sverige.

Radiokanalens reporter Per Kahl kommer att sköta nyhetsarbetet på plats i Frankrike.

– Det är klart att det är tråkigt när de kräver så otroligt höga rättighetskostnader. Det är på en helt annan nivå än handbolls-EM, det finns ingen riktig logik. Men vi gör det bästa av situationen, säger Markus Boger.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag