Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Qatars märkliga drag - hyr supportrar i VM

Foto: Imago Sportfotodienst

En inhyrd klack ska heja fram värdnationen Qatar till seger mot Spanien i handbolls-VM i kväll.

Kruxet: klacken består av spanjorer.

– Vårt blod är spanskt till slutet, men vi hejar för Qatar, säger en av de inhyrda supportrarna till Radiosporten.

Inför världsmästerskapet stod det klart att värdnationen Qatar, en blåbärsnation i handbollssammanhang, skulle dyka upp med en oväntat namnkunnig trupp.

Stjärnor som Zarko Markovic, Goran Stojanovic och Danijel Saric hade mot betalning övertalas att byta nationalitet för att kunna spela i qatarisk dress – ett drag som kritiserades av det svenska landslagets general manager Stefan Lövgren.

– Att köpa medborgarskap och resultat är ingenting som är rätt och riktigt, det är helt främmande för oss, sa Lövgren till SportExpressen.se då.

Men nu visar det sig att Qatar har köpt in mer än spelare. En grupp på 50-60 spanjorer, vana handbollssupportrar, har anlitats för att stötta hemmalaget.

– Vi blev erbjudna resa, mat och boende för att åka hit och hålla på Qatar, säger en av supportrarna till Radiosporten.

"Har delat hjärta"

Klackens lojalitet sätts på stora prov i kväll när Qatar möter just Spanien.

– Här har vi ett delat hjärta, vi kommer att heja på Qatar men det lilla hjärtat klappar för Spanien. Vårt blod är spanskt till slutet, men vi hejar för Qatar, säger supportern.

Enligt AFP kommer majoriteten av de inhyrda fansen från den spanska staden Cuenca och hejar till vardags på laget Ciudad Encantada. De har rest 500 mil och för med sig blåsinstrument och specialskrivna ramsor där "Cuenca" har ersatts av "Qatar".

– Vi är välkända i Spanien. Vi skapar en atmosfär som sätter press på motståndarna och ger vind i seglen för hemmalaget under hela matchen, säger supportern Samuel Ruiz.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.