Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Pumpade mjölk i halvtid och innan och efter match”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Ulrika Toft Hansen i landslagströjan. Foto: LASK/PRESSFOCUS/REX/SHUTTERSTOC / LASK/PRESSFOCUS/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Ida Odén firar Sävehofs SM-guld i våras. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ida Odén med sonen Arvid. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Spelare som pumpar mjölk i pausen – och klubbar som erbjuder barnpassning.  

Handbollen går i bräschen för kvinnliga idrottare som väljer att bli gravida under karriären. 

– Min tränare var också helt fantastisk, när det behövdes stod han med barnvagnen mitt på planen när vi tränade, säger den tidigare landslagsspelaren Ulrika Toft Hansen.  

Men det går också att skönja ett motstånd i sporten.    

– Jag fick känslan från vissa att jag svek klubben, säger Kristianstads Maja Hansson.  

I ett omklädningsrum i en dansk handbollsklubb pumpar några spelare mjölk i halvtid. Och konstaterar "Åh, helvete nu kissade jag på mig" inför öppen ridå.   

I Kristianstad visar tränaren Ulf Schefvert enbart glädje för Maja Hanssons skull när hon berättar att hon är gravid - trots pågående kontrakt och rollen som kapten. 

Och när den svenska förbundskaptenen får frågan om kvinnliga idrottare och graviditeter trycker han på att det är spelarnas rättighet att skaffa barn när de vill - och att det på sikt gör att sporten kan behålla spelarna längre. 

I en sportvärld där graviditeter är lite av tabu sticker handbollen ut som föregångare. 

Det finns de facto en rad spelare i svensk handboll som har valt att bli gravida mitt under sina karriärer för att sedan komma tillbaka - många gånger ännu bättre. 

Och i den danska handbollsligan har det snackats om babyboom. 

Handbollen går i bräschen - men det är inte fritt från motstånd. 

Eller personlig skam och oro. 

 

Elitidrott och graviditet

På idrottsarenorna har de pressat sina kroppar till sportslig framgång.

Vid sidan om medaljjakten har en önskan om att bilda familj växt fram.

SportExpressen kommer i en serie reportage berätta om problematiken kring att vara idrottskvinna och vilja skaffa barn.

I dag: Landslagspelarna som skapat en ny trend - och fått handbollsklubbar att erbjuda barnpassning.

Ser många fördelar

Ida Odén och Ulrika Toft Hansen är två framgångsrika spelare som gjort comeback efter att ha fött barn. De ser många fördelar.  

– Det har varit några spelare som har gått den vägen och kommit tillbaka och då blir man inspirerad. Man ser att det fungerar, säger Ida Odén.   

– I Esbjerg var vi väldigt många som hade barn eller var gravida. Vi pumpade mjölk i halvtid och innan och efter match. Det blev väldigt öppet och det fanns en acceptans med det. Man kunde höra, "Åh, helvete nu kissade jag på mig", säger Ulrika Toft Hansen och skrattar. 

Ida Odén kom tillbaka och spelade två säsonger som mamma innan hon avslutade karriären så sent som i våras efter att hon avgjort SM-finalen för sitt Sävehof. Ulrika Toft Hansen är i dag föräldraledig med sitt andra barn, men siktar på comeback och konstaterar att hon nog redan varit tillbaka om hon inte haft en man som också gör karriär. 

– Jag skulle rekommendera alla som vill, att få barn under karriären. Det har ökat min prestation mycket. När jag kom tillbaka efter Olivers födsel blev jag en bättre handbollsspelare, påpekar Ulrika Toft Hansen, som då spelade i danska Esbjerg.  

 

LÄS MER: Anna Haag om ilskan över gravidfrågorna: ”Vet inte om jag kan få barn”

 

Blir inte lika nervös

– Klubben såg det också som en styrka. De anser att man inte har samma nervositet utan kan spela mer avslappnat. Min tränare var också helt fantastisk, när det behövdes stod han med barnvagnen mitt på planen när vi tränare. Sedan anställde klubben en barnflicka första tiden. 

Ulrika Toft Hansen lyfter fram Danmark som ett föregångsland men menar också att det är naturligt sett till att de har fler äldre spelare i högsta serien jämfört med Sverige.  

– Danmark är ett väldig bra land att bli gravid i som handbollsspelare men jag tror att de vill ha bort den stämpeln. Att spelare ska komma dit och bli gravida. Jag vet inte om de uppskattar att man säger det, men de har väldigt bra förutsättningar och bra hjälp, säger Ulrika Toft Hansen.  

Samtidigt är det inte helt friktionsfritt där heller.

Skriver in klausuler

Danska klubbar uppges ha använt sig av klausuler i kontrakt för att förhindra graviditeter och den tidigare förbundskaptenen Jan Pytlick hamnade i blåsväder efter att han påstås ha blivit irriterad på alla graviditeter i Odense förra året. 

– Det är många klubbar som blivit irriterade när de har fått tre, fyra graviditeter på en säsong. Det är baksidan, säger Ulrika Toft Hansen. 

– Jag förstår att det inte är något man uppmuntrar från klubbens sida. Det blir lite bekymmer, det är som för vilken arbetsgivare som helst. Om man fortfarande går under kontrakt och någon har räknat med att man ska spela nästa säsong och så blir man gravid, säger Ida Odén. 

– Men som spelare får man tänka att det är ett jobb man utför och att man har den rätten.

Höll det hemligt

Ida Odén hade redan bestämt sig för att sluta spela handboll efter säsongen när hon blev gravid 2015. Hon valde dock att hålla graviditeten hemlig för tränaren.

– Jag tänkte att om tränaren skulle få reda på det och jag skulle göra en dålig match, då skulle han kanske tänka att det berodde på graviditeten. Jag ville inte att han skulle ha några sådana aspekter. 

Den norska landslagsstjärnan Stine Skogrand meddelade nyligen att hon är gravid, men att hon ska fortsätta spela. Ett beslut som hon fick utstå vass kritik för från en tidigare landslagsspelare som menar att hon utsätter motspelare för risk att skada fostret. 

Bara bästisen visste

Ida Odén berättade däremot inte för sina lagkamrater om graviditeten. Bara hennes bästa kompis i laget visste. 

– Jag ville inte att de i laget skulle vara rädda om de slog till mig i magen. Handboll är en fysisk aktivitet och jag ville inte att de skulle behandla mig annorlunda på träning. 

Hur kände du själv inför laget? 

– Jag kände jättemycket att jag hade sabbat för laget. Vi förlorade några matcher i början av slutspelet och jag vet att jag tänkte mycket på att jag hade förstört för laget. 

***

Maja Hansson var en av Kristianstads bästa spelare förra säsongen, som var hennes första efter att hennes dotter föddes. Till den här säsongen hade Ulf Schefvert utsett henne till lagkapten och förväntningarna var att hon skulle lyfta laget ytterligare. Men i början av september kom beskedet att hon är gravid igen och inte kommer spela mer i år. 

 

LÄS OCKSÅ: Höll allt hemligt - på grund av skammen 

 

Nervöst att berätta

– Jag var jättenervös när jag skulle berätta för min tränare. Det var jobbigt men han var glad för min skull och tog det väldigt bra. Vår tränare är väldigt noga med att många blir bättre när de fött ett barn. Man kan få en annan styrka i kroppen och växer mycket som människa, berättar Maja Hansson.  

– Men det var lite annorlunda från styrelsen, ungefär kul för dig samtidigt som jag fick känslan från vissa att jag svek klubben. 

Henrik Signell, förbundskapten för damlandslaget, är å sin sida positiv till att handbollen ligger i framkant även om det för hans del kan innebära avbräck i landslagstruppen. 

– Jag är stolt över synsättet vi har inom handbollen. Det ska vara en självklarhet att spelarna får skaffa barn när de vill, sedan är det inte en självklarhet att alla kan få barn, säger han och fortsätter: 

– Många gånger kommer spelarna tillbaka ännu bättre också och vi kan behålla spelarna längre. Det höjer handbollen. 

Ida Odén instämmer.   

– Jag är stolt över att det har blivit mer normalt. Om vi vill att handbollen ska bli mer professionell i Sverige och damerna ska behandlas som herrar, då måste de här bitarna normaliseras också, annars blir det inte det, säger Ida Odén. 

 

Spelare som har kommit tillbaka efter graviditet

Elin Hallagård: Gjorde snabb comeback i Sävehof under slutspelet i våras efter att ha fött barn bara tre månader tidigare. Förlängde sedan sitt kontrakt med Sävehof ytterligare ett år.  

 

Johanna Alm: Blev gravid efter att hon dragit av korsbandet och födde en son i juni 2017. Gjorde comeback i seriespelet för Sävehof några månader senare, närmare bestämt i november. 

 

Anna-Maria Johansson: Lämnade Skövde HF sommaren 2012 för att bli proffs i Frankrike men hann inte göra någon match med Metz innan hon bröt kontraktet för att hon blev gravid. Spelade dessförinnan OS i London gravid i tredje månaden. Gjorde comeback i Skövde säsongen efter. 

 

Maja Hansson: Slutade med handbollen och flyttade till Norge där hon blev gravid. Gjorde comeback på högsta nivå i Kristianstad men meddelade i höstas att hon är gravid igen och inte kommer spela den här säsongen. Siktar på att vara tillbaka på handbollsplanen i Kristianstad nästa säsong. 

 

Linn Blohm: Födde en son i slutet av mars det här året. Var redo för en comeback några veckor senare men det blev inget då Blohms dåvarande danska klubb Midtjylland missade en semifinalplats i Champions League. Spelar nu i storsatsande Köpenhamn och är även tillbaka i landslaget. 

 

Carin Bergdahl: Fick barn hösten 2014 och gjorde sedan comeback i Boden Handboll några månader efter födseln. Spelar den här säsongen för Bodens BK i division 1. 

 

Caroline Friberg: Flyttade från H65 Höör till Skara inför säsongen 2016/17 men ställde in säsongen då hon var gravid. Fick därefter en dotter i januari. Gjorde comeback på handbollsplanen förra hösten, 2017. Spelar i Skara. 

 

Ulrika Toft Hansen: Blev mamma till en son 2015 och var tillbaka på handbollsplanen tre månader senare. Meddelade i januari 2018 att hon var gravid igen och är nu mammaledig med sin dotter. Siktar dock på att komma tillbaka till handbollen igen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.