Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Publik på läktarna – trots VM-förbudet

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ingen publik tillåts under handbolls-VM i Egypten.

På premiären fanns ändå uppemot 1 000 personer på läktaren, uppger danska Ekstra Bladet.

Tanken var fram till nyligen att släppa in upp till 4 000 personer på VM-matcherna. Men efter hård kritik, bland annat från det europeiska spelarfacket, omprövade internationella handbollsförbundet (IHF) beslutet.

I stället kom man tillsammans med egyptiska myndigheter fram till att helt stoppa åskådare på grund av coronapandemin.

Men danska Ekstra Bladets bilder från onsdagens premiärmatch Egypten–Chile visar något annat

Arenan i Kairo, som har en kapacitet på 17 000 åskådare, ekade nämligen långt ifrån tom.

Runt 100 av personerna på läktarna var specialinbjudna, officiella gäster. Men enligt tidningen fanns ytterligare uppemot 1 000 åskådare längs de båda kortsidorna.

Pressen ökar på IHF:s ordförande

Tidningen skriver att personerna var på behörigt avstånd från spelarna, och att något slags social distansering upprättades. Men nyheten minskar rimligtvis inte den redan hårda pressen på IHF:s egyptiske ordförande Hassan Moustafa.

Förutom turerna kring publiken har pandemin slagit hårt mot den tänkta VM-festen också på andra sätt. Dagen före onsdagens premiär drog sig till exempel två länder, USA och Sveriges tänkta premiärmotståndare Tjeckien, ur turneringen på grund av utbredd smitta i respektive lag.

Länder som Norge och Danmark har också uttryckt oro kring hur säkra de tänkta ”bubblorna” faktiskt är, och bland annat klagat på att lagen sitter för nära varandra vid måltider.

Sverige inleder VM mot Nordmakedonien, som ersatt Tjeckien, i kväll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.