Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrick Ekwall: Han borde ha varit med i svenska VM-truppen

Andreas Nilsson.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Först jultomten och nyårsraketer – sen handbollsmästerskap, det är sen gammalt.

Det som drar i gång 2023 kittlar dessutom mer än på väldigt länge.

VM i Sverige (delat med Polen) och ett svenskt landslag som går in i mästerskapet som regerande Europamästare.

Nu har förbundskapten Glenn Solberg presenterat sin VM-trupp och Expressens handbollskrönikor Patrick Ekwall ger sin syn.

Saknar du någon?

– Det beror lite på hur du ser det. För den trupp som Solberg presenterade var lika väntad som att julafton infaller den 24 december varje år. Norrmannen har inte gjort sig känd som en överraskningarnas man och så här långt har det konceptet fungerat väldigt bra, det går inte att komma ifrån.

Men...

Men, vad då?

– Jag tillhör den skaran som tycker att det borde finnas plats för en av världens bästa mittsexor i ett svenskt landslag. Därför menar jag att Andreas ”Stycket” Nilsson borde ha varit med här, även om det kanske börjar bli tjatigt. Som en offensiv kraft som kan göra skillnad på den här nivån. Det är svårt att säga att det saknas något i den svenska truppen, men ”Stycket” hade däremot tillfört en dimension.

Och vem borde då inte ha varit med?

– Så här: Solberg har överlag en väldigt defensiv syn och det är som mest tydligt på M6-positionen. Max Darj, Oscar Bergendahl och Fredric Pettersson har alla tre sina styrkor i försvarsspelet och har liksom halkat med i anfallsspelet, om jag hårddrar det. Stycket är lite tvärtom och det är den egenskapen jag vill åt. Han skulle kunna bli ovärderlig i ett uppställt anfallsspel.

Om jag ska välja någon så hade jag väl gått på Bergendahl vars Stuttgart haft en tung säsong och dessutom har han inte spelat en ligamatch på snart två månader på grund av en knäskada. Oklart hur hans fysiska status är, även om många lyfter sig i landslaget, oavsett hur det gått i klubben. 

Sen valdes Bergendahl till EM:s bästa M6 för ett år sen, det ska vi inte glömma och då är det inte lätt att ta bort honom i lagbygget.

Någon annan som kunde varit med?

– Det går säkert att argumentera för både Jerry Tollbring, Jesper Nielsen, Simon Jepson eller Jack Thurin, men det skulle vara skrällar som i sig hade ifrågasatts.

Koncentrerar vi oss i stället på de som faktiskt är uttagna så går det att hävda att det är en oerhört intressant trupp. Mikael Appelgren tillbaka i målet med höjder som kan bli helt avgörande, så klart.

Men mest spännande är det på V9 med Barcelonas Jonathan Carlsbogård flankerad av Kiels Eric Johansson och Karl Wallinius som känns otroligt intressanta med stora internationella genombrott i vardande.

Hur går det för Sverige?

– Förutsättningarna finns för en final, så är det tveklöst. Det är två mästerskap i rad med medaljer, så det vore nästan underligt att inte tro på det under ett hemmamästerskap.

Finalen spelas på Tele2 den 29 januari och ser vi Sverige i den får vi ett handbollslyft i landet som vi inte sett på 20 år.


Landslagschefen: ”Fler behöver prestera” 

Hanna Fogelströms tankar och förväntningar inför hemma-VM

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.