Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Danska reaktionerna: "Enorm besvikelse"

Mikkel Hansen. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Niclas Ekberg. Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN

Sverige stod för en jätteskräll i EM-semifinalen mot Danmark. "Det har varit en skandal", skrev Emil Hansen på Ekstrabladet om det danska spelet – redan i första halvlek.

Och efter matchen är Ekstrabladet-reportern tydlig: "Fy fan – EM-drömmen är död."

Sverige fick en riktig drömstart i EM-semifinalen mot Danmark.

Jim Gottfridsson dunkade in 1-0 till Sverige direkt, och laget var snabbt uppe i en 3-1-ledning.

Andreas Palicka gjorde flera viktiga räddningar i målet, och när det danska försvaret stod för flera misstag kunde Sverige gå upp i en fyramålsledning i mitten av den första halvleken.

Efter tio minuter tog den danske coachen Nikolaj Jacobsen en timeout – och bytte ut målvakten Niklas Landin. Danska TV2 konstaterade att Landins tankar verkade vara på annat håll under kvällen. Landin ska bli pappa när som helst, och laget har tagit in en reserv ifall han skulle behöva lämna Kroatien.

"Det har varit en skandal"

Under den första halvleken var Ekstrabladets handbollsreporter Emil Hansen starkt kritisk till det danska försvarsspelet. "Det har varit en skandal", skriver han i tidningens liverapportering, och kallar samtidigt lagets försvarsspel för en "baksmälla".

Danska TV2 konstaterar också att försvaret inte fungerar, och skriver: "Det har varit en dålig start för Danmark". Danmark gjorde något av en uppryckning i slutet av halvleken, samtidigt som det svenska anfallsspelet stagnerade. 

 

LÄS MER: Allt du behöver veta inför EM-finalen Sverige-Spanien

 

Sverige ledde med 16-14 inför den andra halvleken – och höll ledningen ändå till det återstod en sekund av matchen. Då kvitterade Danmark.

Men efter en nervpärs i förlängningen lyckades Sverige vinna med 35–34. Därmed går man till sin första EM-final på 16 år.

– Svenskt lagarbete när det är som bäst, säger experten Martin Frändesjö i TV3-studion.

Bittra tongångar i Danmark

I Danmark var bitterheten förstås stor:

"En enorm besvikelse. Vi räddade oss till förlängning, men även där var Sverige starkast", skriver Ekstrabladet.

Jyllands-Posten skriver: "Så många var under sin nivå. De danska målvakterna var inte bra. Försvaret var under nivå. Kontringsspelet var totalt frånvarande. Och bredden var för svag i dag."

Jyllands-Posten fortsätter: "Man kan undra varför tränaren Nikolaj Jacobsen gav Magnus Landin hela 43 minuter på banan, när han inte gjorde ett enda mål (på fyra skott)."