Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tappade ledningen efter omdiskuterad taktikmiss

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Alfred Jönsson deppar kort efter slutsignalen
Foto: TV6

Sverige var på väg mot seger. 

Men med två sekunder kvar kvitterade Belarus – efter ett omdiskuterat svenskt skott.

– Vi bestämmer oss för att gå för det, men jag kanske går lite för hårt, säger Alfred Jönsson som brände sista chansen.

Nyckelmatchen slutade oavgjort, 26-26. 

Sverige har haft en succéartad start på VM. Tre raka segrar varav senast en rysare mot hemmanationen Egypten som slutade 24-23 till Blågult. 

Förutsättningarna för att nå kvartsfinalen var glasklara. Sverige behövde två vinster från de tre kommande matcherna för att spela kvartsfinal. Under onsdagskvällen var det dags för mellanrundans första match, mot Belarus. 

Men bataljen inleddes dåligt – faktum så var inledningen snudd på katastrofal. 

Belarus tog kommandot direkt och tog en tidig ledning först med 5-1. Sedan drogs tempot upp ytterligare och ett tag ledde de med hela åtta mål. 

”Går käpprätt åt helvete”

Men Sverige vaknade till och spelade upp sig och främst var det Alfred Jönsson som klev fram, samtidigt började det svenska försvarsspelet spela tätare. Första halvleken slutade i underläge, 11-15. 

– Spelat böljar fram och tillbaka, jag slösar bort ett par bollar och det går käpprätt åt helvete. Nu ska vi snacka ihop oss och få upp farten och klämma dit dem, säger Jim Gottfridsson som hade en tuff halvlek med fyra tekniska fel. 

I den andra halvleken klev Blågult in i handlingarna på allvar. En flygande Hampus Wanne satte tre snabba bollar och efter 40 minuter stod det 18-19. 

Jönsson missade en jättechans

Minuterna som följde turades lagen om att göra mål, och Sverige hade ledningen.

I slutminuten gavs Sverige möjlighet till ett avgörande anfall, och tv-kamerorna fångade upp att de svenska spelarna gavs direktiven att spela ut tiden så långt det var möjligt. Men Alfred Jönsson valde att gå på avslut redan innan domaren lyft armen – och missade.

I stället kunde Belarus kontra och med två sekunder kvar kvittera till 26-26, vilket blev matchens slutresultat.

 – Vi spelar med en man mer och bestämmer oss för att gå för det. Sen går jag kanske lite för hårt. Det är en besvikelse så klart och jag skulle inte ha gjort det. Vi får vara nöjda med prestationen efteråt och att vi kämpar oss tillbaka, säger VM-debutanten Alfred Jönsson.

Experten Claes Hellgren om Jönssons val i slutsekunderna:

– Han ska ändå hyllas för sin fantastiska insats. Vi trodde inte på den där poängen i början av matchen. Wow. Men taktiskt fel.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.