Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norge totalt överkörda: ”Är en praktsensation”

Spanien besegrade överraskande Norge i VM-semifinalen.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Spaniens Marta Lopez Herrero.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Stine Bredal Oftedals Norge föll mot Spanien.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Först slog Nederländerna överraskande ut Ryssland.

Sedan följde Spanien upp det med att köra över Norge.

Favoriterna föll – och det blir en oväntad final i handbolls-VM i Japan.

– Vilka sensationer vi har fått se. Idrotten är helt underbar, utbrister expertkommentatorn Claes Hellgren i TV6.

Sverige slutar sjua i handbolls-VM efter att ha slagit Tyskland tidigt under fredagsmorgonen svensk tid.

I semifinalerna blev det sedan två oväntade resultat.

Nederländerna slog tungviktaren Ryssland – med världsstjärnan Anna Vjachireva i laget – efter ett högdramatiskt möte. Matchen slutade 33–32 efter att Estavana Polman visat vägen för nederländskorna med nio mål.

– Fantastiskt spel av hela laget i försvaret. De mötte en enmansshow (Vjachireva gjorde elva mål för Ryssland), men det är helt otroligt bra gjort. Ruskigt bra, säger experten Claes Hellgren.

Estavana Polman till TV6:

– Det är helt fantastiskt! Jag saknar ord. Att få göra en så här grym match med sitt lag är underbart, jag är så himla lycklig. Vi stod tillsammans i dag och fajtades som ett lag.

Nederländernas storstjärna Estavana Polman jublar efter segern i VM-semifinalen mot Ryssland.Foto: HIROSHI YAMAMURA / EPA / TT

”Vem hade trott det här?”

I den andra semifinalen stod Spanien för nästa skräll.

Spanjorskorna körde över giganten Norge och vann till slut med klara siffror, 28–22.

– Det är en praktsensation, det här. Allt går rätt för coachen och allt går rätt för spelarna i Spanien. Vem hade trott det här? Vilket försvarsspel de har haft. De är i zonen. Det är så sensationellt, säger Claes Hellgren i tv-sändningen.

Norge – som tvingats klara sig utan flera av sina största stjärnor i mästerskapet – får nu göra upp om bronset.

– De är inte tillräckligt samspelta, de är inte den ”mean machine” som de brukar vara, konstaterar Claes Hellgren om norskorna.

– De vinner inte heller målvaktsmatchen som de annars brukar göra. När de inte kommer upp där får de inte heller sina flygande kontringar – och det är inte Norge vana vid.

Norskan Stine Bredal Oftedal kunde inte hålla tillbaka tårarna efter förlusten mot Spanien.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”De är urusla”

Den norska stjärnan Stine Bredal Oftedal brast ut i tårar efter slutsignalen.

– Jag är riktigt ledsen. Det är klart det är en besvikelse. Det är ingenting som fungerar i dag, inklusive mitt spel, och då är det självklart väldigt tufft, säger hon till TV3.

Den förre svenske landslagsspelaren Martin Frändesjö i TV6:s studio:

– Jag är faktiskt inte så förvånad. Norge har inte varit så bra i den här turneringen. Det har inte flutit på. Jag tycker att de är urusla i sitt anfallsspel i dag, rollerna är otydliga och Oftedal blir frustrerad. Det blev en ganska enkel andra halvlek för Spanien.

– Det ska bli intressant att se vad som händer i Norge nu fram till OS nästa år. De ska ha utvärdering i en månad nu, det skulle vara intressant att vara med på den.

Nederländerna och Spanien möts i VM-finalen på söndag.

– Vi kommer att få en ny världsmästare i handboll, konstaterar TV6-kommentatorn Robert Perlskog.

Även bronsmatchen mellan Norge och Ryssland spelas under söndagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.