Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
 Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Norge imponerar rejält inför mötet med Sverige

Publicerad

Frågan inför fredagens systerkamp och gruppfinal i handbolls-VM:

Går Norge att besegra?

– Jag har lust att säga nej, säger lagkaptenen Stine Oftedal inför mötet med Sverige i Bietigheim-Bissingen.

Sverige – som säkrade en plats i åttondelsfinalen via en programenlig seger mot Argentina i näst sista gruppspelsmatchen, 38–24 – har mött Norge i sju mästerskapsmatcher under 2000-talet.

En gång har det blivit blågul seger, i mellanrundan i EM 2010, men då tog Norge snabb revansch när laget tog guld via 25–20 i finalen i danska Herning.

Senast klädde norskorna av Sverige fullständigt när de sprang ifrån till förödmjukande 19–7 i första halvlek och vann kvartsfinalen i OS i Rio med 33–20.

Även i VM i Tyskland har det varit klasskillnad.

– Det ska bli roligt, men Norge är favoriter. Det är ett oerhört bra lag. Deras kontringsspel är oerhört starkt. Det gäller för oss att få in bollarna i mål så att vi hinner hem, säger Isabelle Gulldén, som förutom två säkert skjutna straffar vilade sig igenom matchen mot Argentina.

"Toppat formen"

Svenskorna låter inte helt övertygade om att det går att rå på grannlandet.

– Det är en maskin. De har två-tre bra spelare på varje position. De byter spelare och man tänker att nu kanske de går ned lite, men så kommer det nya och bättre spelare. Jag vet inte riktigt vad de gör. Vi ska ha en riktig lyckodag om vi ska vinna mot Norge, säger Ulrika Toft Hansen.De har toppat formen. Det är klart att det går att slå dem men det kommer att bli riktigt svårt. Om de inte träffar dagen och vi träffar dagen... Om jag tänker efter tror jag bara att vi har vunnit en match (i mästerskap) men då fick vi stryk i finalen (EM 2010). Det är inte många gånger vi har vunnit, säger lagkaptenen Sabina Jacobsen.

Blir stenhårt

Svenska supportrar får luta sig mot Norgelägrets kommentarer för att ge näring åt segerhoppet.

Förbundskaptenen Thorir Hergeirsson är inte helnöjd med VM trots överlägsenheten. Han muttrar om att laget släpper till för mycket inspel på linjen, om att utdelningen på skotten måste bli högre och om att få fler spelare varma i kläderna.

– Vi kommer att få bättre taktiskt och fysiskt motstånd. Det är många lag som är kapabla att slå Norge, men de får själva fundera ut hur de ska göra det, säger han.

TT: Vad tror du om matchen mot Sverige?

– Sverige har ett bra lag, bra moral. Det ser ut som de är på väg att hitta takten. Det blir säkert en tuff match.

Drömmer om guld

Spelmotorn Stine Oftedal har stor respekt för motståndet i gruppfinalen men också en stark tro på den egna förmågan, inte minst det snabba anfallsspelet.

– Vi vet att Sverige kan vara vanvettigt bra och skapa mycket problem för oss. Det är förstås möjligt att stoppa oss men vi är bra på att komma med hela laget och det gör det svårare. Vi har många spelare med mycket fart. Dessutom är vi bra med bollen, säger hon.

Oftedal är trots alla framgångar – Norge har tagit 17 medaljer på 22 mästerskap under 2000-talet – hungrig på mer.

– Det skulle vara defensivt att säga något annat än att vi vill stå högst upp. Vi drömmer om guld igen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag