Foto: CHRISTIAN SCHROEDTER / IMAGO/CHRISTIAN SCHROEDTER IMAGO SPORTFOTODIENSTFoto: CHRISTIAN SCHROEDTER / IMAGO/CHRISTIAN SCHROEDTER IMAGO SPORTFOTODIENST
 Foto: CHRISTIAN SCHROEDTER / IMAGO/CHRISTIAN SCHROEDTER IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅNFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
 Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Nio personer straffas – spred stjärnans bilder

Publicerad

Nora Mörk stämde 15 personer efter att de hackat sig in i hennes mobiltelefon och spridit hennes privata bilder på nätet.

Nu har nio av dem fått sitt straff.

– Det är betryggande att polisen tar det här på allvar, säger handbollsstjärnan enligt Nettavisen. 

Den norska superstjärnan såg länge ut att ställa in sin medverkan vid handbolls-VM i december förra året.

Anledningen?

15 personer hade hackat sig in i hennes mobiltelefon, stulit bilder på handbollsstjärnan och spridit dem på internet.

– När jag fick reda på det ville jag bara köpa en biljett till andra sidan av jordklotet. Mitt liv har förändrats väldigt mycket. Jag har gått från att må bra till att känna att självförtroendet har försvunnit. Varje dag har jag slitit, det är tufft att hantera det. Jag tror inte folk förstår vad det gör med en person, sa hon innan VM.

Mörk stämde männen på två miljoner

Men 26-åringen åkte till Tyskland och ledde sånär sitt Norge till ännu ett VM-guld, men de regerande mästarna fick se sig besegrade av Frankrike i finalen. Under turneringen stod det också klart att Mörk bestämt sig för att stämma de 15 personerna, som identifierats av polisen, på sammanlagt två miljoner kronor.

Männen ska vara i blandade åldrar, alltifrån tonåringar till män i 40-årsåldern. Nu har nio av dem fått sina straff. 

Men det handlar knappast om några jättesummor. Enligt den norska tidningen Nettavisen bötfälls männen på cirka 15 000 kronor var. Samtidigt skriver tidningen att det nyligen offentliggjorda straffet bara är en del av utredningen – och att det kan komma att röra sig om ännu mer pengar i slutändan.

Mörk stämde nämligen männen på 150 000 norska kronor vardera.

– Det är betryggande att polisen tar saken på allvar. Vi uppskattar att de lägger resurser på det här och vi är tacksamma, säger Nora Mörk enligt Nettavisen. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag