Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nina Koppangs karriär i fara efter blodpropp

Nina Koppang är även syster till fotbollsstjärnan Stina Blackstenius.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Sävehofspelaren Nina Koppang fick kliva av Champions League-matchen i januari mot norska Vipers Kristiansand med andnöd.

Det upptäcktes senare bero på blodproppar i lungorna och det är oklart om och när hon kommer kunna spela handboll igen.

– Det enda jag längtar efter är att träna och gå till gymmet, säger Koppang till GP.

19-åringens handbollskarriär kan vara över – i samband med det stora genombrottet. Men i Koppangs huvud är det inte ett alternativ.

– Jag har valt att inte fokusera på det, utan har valt att fokusera på möjligheterna som finns. Just nu är jag inte rädd, utan jag är mest förväntansfull för att förbättra mig, säger hon till Göteborgs-Posten.

Nina Koppang gjorde sin debut i det svenska landslaget i VM-kvalmatchen mot Ukraina förra året, men missade sedan VM, dit hon var uttagen, på grund av en armbågsskada.

När hon sedan återvände till handbollsplanen trodde hon att andnöden hon upplevde berodde på försämrad kondition efter skadan – men det visade sig sedan alltså vara på grund av blodproppar i lungorna som i sin tur påverkade hjärtat.

– Det var relativt allvarligt ändå, till den graden att det fanns proppar i båda lungorna och hon behövde behandlas på specialistavdelningen i flera dagar, säger Hampus Lüning, specialistläkare i akutsjukvård och lagläkare i IK Sävehof, till GP.

Undersöks med ultraljud

En rad undersökningar senare står det idag, två månader efter symptomdebuten, klart att blodpropparna sitter i båda lungorna. Genom att medicinera med blodförtunnande hoppas man att de ska lösa upp sig.

Koppangs läge är därmed oförändrat – tills vidare är det träningsförbud som gäller och det kan dessutom dröja ett bra tag efter att hon färdigbehandlats till dess att hon kan träna ordentligt.

Härnäst väntar ett ultraljud på hjärtat, för att bedöma om Koppang kan börja träna lite smått igen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.