Rickard Lönn, handbollsspelare. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅNRickard Lönn, handbollsspelare. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Rickard Lönn, handbollsspelare. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Motdemonstration på Medborgarplatsen där en grupp afghanska ungdomar tidigare demonstrerade för att stoppa utvisningar. Foto: FREDRIK SJÖSHULTMotdemonstration på Medborgarplatsen där en grupp afghanska ungdomar tidigare demonstrerade för att stoppa utvisningar. Foto: FREDRIK SJÖSHULT
Motdemonstration på Medborgarplatsen där en grupp afghanska ungdomar tidigare demonstrerade för att stoppa utvisningar. Foto: FREDRIK SJÖSHULT
Rickard Lönn under tiden i Redbergslid. Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅNRickard Lönn under tiden i Redbergslid. Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Rickard Lönn under tiden i Redbergslid. Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

"Ni får mig att skämmas över att dela nationalitet med er"

Publicerad

De senaste veckorna har det pågått demonstrationer på Medborgarplatsen för att stoppa utvisningar till Afghanistan. 

Samtidigt har det pågått en motdemonstration under parollen "Stå upp för Sverige". 

Den svenska landslagsmannen i handboll, Rickard Lönn, ryter nu i från mot motdemonstranterna. 

"Ni får mig att skämmas över att dela samma nationalitet och historia som er", skriver han på Facebook. 

I början av augusti började en grupp afghanska ungdomar att demonstrera mot utvisningar på Medborgarplatsen i Stockholm. Den 19 augusti anordnades en stödmanifestation och samtidigt en motdemonstration under parollen "Stå upp för Sverige". 

Motdemonstrationen fick stor medial uppmärksamhet och två personer avlägsnades från platsen och omhändertogs av polis efter att ha gått in i flyktingmanifestationen och skrikit rasistiska slagord. 

Lönn ryter i från

En som nu ryter till mot motdemonstranterna är Rickard Lönn, landslagsspelare i handboll och aktiv medlem av Liberalerna. 

I ett långt inlägg på Facebook fördömer han motdemonstranternas agerande. 

"Jag har ett meddelande till de svenskar som demonstrerar på Medborgarplatsen. 

Ni tror att ni representerar Sverige och ni tror er veta vad som är bäst för vårt land. Ni håller stolt upp den svenska flaggan och skriker ut med packet, kallar dessa unga personer för horor och att ni vill att dom ska våldtas som djur. 

Ni får mig att skämmas över att dela samma nationalitet och historia som er. Det Sverige jag bor i är ett öppet, demokratiskt och accepterande land. Där rasism och hat inte har en plats. 

När den svenska flaggan och nationalsången används av mot-demonstranterna på Medborgarplatsen mår jag illa. Jag mår illa över att de hatiska rasisterna använder det som jag förknippar med mina absolut finaste och stoltaste minnen till att hata och utöva rasism. 

Ni säger att dessa personer inte har en plats ert Sverige. 

Då säger jag att ni, ja ni rasister, inte har en plats i mitt. Ni stöttar en ideologi som aldrig kommer vinna. Ni borde öppna en bok och läsa på lite om rasismens historia istället", skriver han bland annat. 

Lönn förklarar sitt inlägg

Inlägget har fått nästan 2000 likes, det har delat 533 gånger och fått 100 kommentarer.  

För sajten Spanaren berättar Lönn varför han skrev det.

– Jag blev ganska förbannad när jag såg och hörde ”Ut med packet” och ännu värre saker samtidigt med att de viftade med vår flagga. Det berörde mej känslomässigt, säger han. 

Även om Lönn är engagerad i Liberala ungdomsförbundet ser han inte sitt inlägg som partipolitiskt. 

– Idrotten ska vara politiskt oberoende, men jag är min egen och jag kände att jag på något sätt ville säga ifrån om den starka koppling som jag tyckte fanns till landslaget.

Lönn har gjort 16 landskamper för Sverige på seniornivå. Han har varit proffs i tyska Bundesliga och spelar i dag för Hammarby. Han har dessutom representerar Redbergslid i sju år totalt. 

Här kan ni läsa Lönns inlägg i sin helhet: 

https://www.facebook.com/rickard.lonn.1/posts/10155500917427464

SportExpressen har sökt Lönn för en kommentar. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag