Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nästan en gåta att Sävehof fått behålla Jamina Roberts

Sverige mästare efter rysare i finalen.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Sävehof är svenska mästare på damsidan för 15:e gången.

Nu har klubben flest SM-guld någonsin. 

SportExpressens handbollskrönikör Patrick Ekwall svarar på fem frågor efter guldet. 

✓ Det avgjorde finalserien 

✓ Delen i spelet där Skuru inte var nära. 

✓ Blir SHE verkligen tråkigare utan Jamina Roberts?

SM-guld till Sävehof efter 3-1 i matcher mot Skuru. Varför är Sävehof bäst?

Det enkla svaret är att de har Jamina Roberts, som är en spelare i världsklass. Men det är förstås inte så enkelt. I slutändan var Sävehof lite bättre än Skuru på alla positioner, i längden gav det ett givet slutresultat. 

Fanns det något annat som spelade en avgörande roll i den fjärde finalen?

Framförallt var det målvakts- och försvarsspelet. Sofie Börjesson hade en dålig start på finalserien, hon blev utbytt i första matchen som Skuru vann. Sen blev hon bara bättre och bättre och nu spikade hon igen målet. Ingen Skuruspelare nådde ens upp till tre gjorda mål, det säger en hel del. 

Om det var något Skuru behövde vinna för att ha en chans mot Sävehof, då hade de behövt vinna den defensiva kampen. Nu var de aldrig ens nära.

Jamina Roberts firar SM-guldet med Sävehofs supportrar.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jamina Roberts, nu lämnar hon för spel i norska Vipers. Vad betyder det för Sävehof?

Och vad betyder det för SHE? För hela ligan är det en stor förlust, sett till var Jamina gjort internationellt är det nästan en gåta att Sävehof fått behålla henne så här långt.

Sävehof tappar inte bara Roberts, det är fler spelare som drar och danske tränaren Rasmus Overby åker hem till Köpenhamn. De bygger på med bland andra Johanna Bundsen och Olivia Mellegård så det blir ett nybygge som ska bli intressant att följa.

Sävehof säkrade sitt 15:e SM-guld på onsdagskvällen.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Blir SHE en tråkigare liga när Jamina Roberts försvinner?

Nej, inte när vi faktiskt får se Bella Gulldén i Lugi.

SM-guldet skrev in Sävehof i historien, eller hur?

Yes, nu är klubben mesta mästare på damsidan. Göteborgsklubben Kvinnliga IK Sport spelade hem fjorton guld på främst 50- och 60-talet.  Det senaste 1972. Nu har Sävehof från Partille femton SM-guld och har framstår i allra högsta grad som handbolls-Sveriges mäktigaste på 2000-talet, då de tagit fjorton av 22 möjliga guld.

Det är ganska uppenbart vilket lag som konkurrenterna måste ta upp kampen med för att bryta Sävehofs dominans i det långa loppet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.