Linnéa Claeson. Foto: NICOLINN NILSSONLinnéa Claeson. Foto: NICOLINN NILSSON
Linnéa Claeson. Foto: NICOLINN NILSSON
Claeson i aktion på handbollsplanen, i Skurutröjan. Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅNClaeson i aktion på handbollsplanen, i Skurutröjan. Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN
Claeson i aktion på handbollsplanen, i Skurutröjan. Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

"När jag stod där var jag så j-a rädd att dö"

Publicerad

Linnéa Claeson är måndagens sommarvärd i Sommar med P1.

Där avslöjar hon bland annat att fyra partier har försökt värva henne

Och berättar om en högdramatisk upplevelse med en missbrukare i tunnelbanan.

När mannen föll ned på tågrälsen tvekade hon inte att hoppa ned - utan att tänka efter:

– Inte förrän jag redan är i luften kommer jag på tanken att det kan komma ett tåg. Den där korta stunden jag stod på spåret var jag så jävla rädd att dö.

Linnéa Claeson för en viktig kamp varje dag, med sociala medier som ett starkt verktyg.

Med målet att nå ett mer jämställt Sverige, och göra slut på allt näthat som så många råkar ut för. 

I dag måndag är hon Sommarvärd i Sommar med P1 - och där berättar hon bland annat om sin skolgång, där hon råkade ut för killar som skrev nedlåtande saker om hennes kropp på skolans väggar. 

När lärarna uppmärksammades om detta bad de henne att ta bort det, eftersom det var hennes namn.

 

LÄS MER: Linnéas fräcka hämnd: "Det tog två timmar"

 

Något hon vägrade - och fick kvarsittning. I programmet berättar hon vad hon då sa till lärarna:

– Då sa jag "Aldrig i livet, ni får väl för fan be idioterna som skrev att sudda". Då gav de mig kvarsittning, men jag vägrade gå på den också.

Berättar om mardrömsstunden i t-banan

I programmet berättar Linnéa också om ett mardrömsminne från tunnelbanan i Stockholm.

Där hon uppmärksammade en missbrukare med uppenbara problem att gå rakt. 

Och som sedermera tog ett steg rakt ut från perrongen - och föll ned på tågrälsen.

– Där ligger han medvetslös på tågspåret framför oss, alla har sett det ske och alla står tysta och stilla. Bara någon sekund efter att mannen fallit så släpper jag min handbollsväska och maten jag tagit med till lunch skvätter ut över marken. Jag tar några snabba steg och hoppar ner på spåret, inte förrän jag redan är i luften kommer jag på tanken att det kan komma ett tåg så jag tittar åt vänster för att försöka avgöra hur lång tid jag har. 

Foto: IBL

– Men jag ser inget tåg och jag landar precis vid mannen och tänker att jag kan lyfta upp honom på fötter, i vad som känns som tio minuter står jag och försöker få liv i honom men det var nog bara tio sekunder. En till av mina kompisar från laget hoppar ned och hjälper till, så det står nu två tjejer på spåret och säkert 100 personer och tittar på. Hade tio till hjälpt oss hade han redan varit säker, men ingen säger något. Vi skriker till en tjej med mobilen i handen att ringa ambulans, sen lyckas vi få upp honom och vi hoppar upp. 

Strax där efter rullade tåget in...

Fyra politiska partier har velat värva Linnéa

Under våren har Linnéas Instagramkonto @assholesonline vuxit sig stort.

Något som inte gått Sveriges politiska partier förbi. Sedan årsskiftet har fyra olika partier försökt att värva henne till deras färger - men Linnéa har avböjt samtliga erbjudanden.

 

LÄS MER: Linnéas blåsning efter vidriga förslaget: "Han blev lack"

 

– Det är smickrande så klart men jag har tackat nej till alla, för jag jobbar inte partipolitiskt. Jag vill bara representera mig själv, men nu när det ändå verkar som att jag har er i mitt öra så har jag en liten önskelista.

Här är Linnéa Claesons önskelista till de svenska politikerna:

1. En samtyckeslag som innebär att sexet ska vara frivilligt, att du har visat att du vill, inte att du måste visa att du inte vill. Jag tror det är väldigt viktigt för attityden kring sexuella övergrepp och lagen vi har nu är inte anpassad efter frozen fright. 

2. De utdömda fängelsestraffen blir längre och skadestånden högre för sexualbrott och andra brott som begås mot kvinnor. För mig handlar det om hur allvarligt vi ser på det strukturella våld kvinnor utsätts för av män. Jag säger inte att fängelse är lösningen på allt, men det måste finnas proportionellitet mellan brott och konsekvens. Straffen som döms ut i dag är ovärdigt låga.

3. Sex och samlevnad införs som ett obligatoriskt ämne. Skolan borde redan från årskurs sex upp till gymnasiet ta ett ansvar för att snacka med eleverna om sex och sexuella övergrepp, porren är ju bara ett klick bort på barnens mobiler. Och det man ser i många porrfilmer är mäns våld mot kvinnor, skolan måste självklart snacka om det här. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag