Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”När Glenn börjar bli gråhårig tar jag över”

För Jim Gottfridsson är tränaryrket lockande, när han väl lägger den spelande karriären åt sidan.
Foto: ARMIN RAUTHNER / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Under tisdagen ska Jim Gottfridsson ta Sverige till en EM-semifinal.

Förhoppningen är att det blir fler mästerskap för den 29-årige Ystadssonen innan han lägger spelarkarriären på hyllan. Och vad som händer därefter?

Om man frågar Gottfridsson får Glenn Solberg hålla hårt i förbundskaptenströjan. 

– Det är någonting jag tror skulle kunna passa mig, säger Gottfridsson. 

Jim Gottfridsson är den gigantiska mittnian som blivit en nyckelspelare i det svenska handbollslandslaget. Sedan 2016 har han spelat de allra flesta minuterna under matcherna och kommit upp i 120 landskamper. Men enligt honom har hans roll i laget inte förändrats.

– Jag tror faktiskt att min roll i landslaget inte har ändrats. Jag har nästan spelat full tid sedan första mästerskapet, 2016 i OS i Rio. Jag har alltid fått stort förtroende från de tre förbundskaptener som jag har haft under årets gång, säger han. 

Trots att han inte anser att rollen ändrats nämnvärt så kan han se att ledarskapet kommer tydligare till honom med tiden. 

– Det är nog lite sådant som man växer med. Det är stor skillnad på tio landskamper 2016 eller 120 landskamper som jag har 2022. När man spelar i storklubbar i Europa och man kan använda det man har erfarenhet från, så får man mer respekt i en grupp. Det vill man gärna bidra med, både i det stora och i det lilla, konstaterar han. 

Hyllningen av tv-experten

Under matchen mot Tyskland höjdes 29-årige Gottfridsson till skyarna av experten Claes Hellgren. Han beskrev Gottfridsson som ”en nästa stortränare”. Själv har Gottfridsson fortfarande inga planer på att lägga av. Han hoppas på flera år till på absolut högsta nivå, men när dagen väl infinner sig, så ligger tränaryrket honom nära hjärtat.

– Det är något jag redan har börjat fundera på.  Fast man bara är 29 år och förhoppningsvis ska spela 6-7 år till på högsta nivå så vill man ju veta vad man ska göra i framtiden. Det är någonting jag tror skulle kunna passa mig, säger han.

– Jag älskar handboll, jag är lite av en handbollsnörd och jag tycker mig ha någonting att bygga vidare på med en handbollstränarkarriär.

Drömmer om landslaget

På frågan om vilket lag han helst skulle vilja träna är Gottfridsson stensäker. Om han blir tränare, är det landslaget som är drömmen. 

– Jag tycker att det finaste yrket man kan ha som handbollstränare är att träna sitt eget land, säger han. 

Du och Glenn Solberg får snacka ihop er sedan då. 

– Ja precis, när han börjar bli gråhårig så tar jag över, säger Gottfridsson och skrattar.

TV: Se supertalangens monsterhopp

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.