Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Monstermatchen: ”Aldrig sett förut”

Foto: ZSOLT SZIGETVARY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

BUDAPEST. Ut ur karantänen.

Och in som hjälte.

Andreas Palicka spikade igen, gjorde tre (!) mål och hyllas av alla efter monstermatchen mot Frankrike.

– Det var helt sjukt, säger han.

Den svenske målvaktsveteranen var tillbaka efter att ha testat positivt för covid-19 i Bratislava.

Mot Frankrike ledde han Blågult till EM-final.

35-åringen stod för tolv räddningar totalt, nio fler än franske motståndaren Vincent Gerard. Dessutom var han en av planens främsta målskyttar.

Ja, ni läste rätt.

När Sverige under den första halvleken hämtade ikapp och gick om fransosen gjorde man det mycket tack vare Palicka, som räddade flera avgörande lägen – för att sen kasta in bollen i det öppna franska målet.

Och detta gjorde han tre gånger om.

– Det var sjukt faktiskt. Men samtidigt var det jättebra lägen, det var bara att kasta, säger Palicka efter 34-33-segern.

Palicka hyllas av lagkamraterna

Med ett par sekunder kvar fick Frankrike ett gyllene läge att ta semifinalen till förlängning. Då stod Andreas Palicka för en iskall räddning där han satte sig på bollen.

Därefter följde en känslostorm.

– Det var tur att jag åt extra äggröra i morse, så jag sjönk snabbt där på sista skottet. Skämt åsido, jag gick på intuition. Jag lyckades få tag i bollen och ingen är gladare än jag.

Lagkamraten Karl Wallinius:

– När jag såg en målvakt göra tre mål senast? Det måste vara jättelänge sen. De (målvakter) brukar ju missa något avslut men ”Palle” hade otrolig säkerhet i dag.

Valter Chrintz fyller i:

– Jag har aldrig sett det tidigare, tror jag. Det var väl när man var ung och spelade minihandboll i så fall. Han är ju extremt säker på utkast och kan sätta dem i mål. Det är enkla mål för oss och vi behöver inte kämpa för dem.

Max Darj håller med.

– Det är väl ”Palle” som ska göra det där. Det är grymt, han har världsklassutkast. Missar han får han höra det men nu satte han ju dem.

Palicka: ”Jag hoppas det syns”

Andreas Palicka hade hållit i gång efter bästa förmåga på hotellrummet i Slovakien. Sen anslöt han till resten av laget i Ungern och nu står han här som matchvinnare.

Och han är ganska trött.

– Jag kände efter 40 minuter att jag blev rätt stum. Då kom Peter (Johannesson) in och gjorde ett par räddningar, sen gjorde vi ett till byte och jag fick göra några, säger han.

Sen fortsätter han:

– Vi kan säga så här: Målvaktsmatchen, den vinner vi. Försvarsmatchen, den vinner vi och anfallsmatchen? Ja, den vinner vi också. Vi var bättre än dem i 50 minuter av 60.

Som vanligt drev Palicka på lagkamrater och den tillresta publiken med sina gester.

– Det där är jag i ett nötskal. Det är viktigt att stå samman, även om man själv har en misslyckad match. Det är det jag står för. En av mina största styrkor är energin. Så har det alltid varit.  Det kommer från hjärtat. Jag brinner för det här, för handboll.. för svensk handboll. Jag hoppas att det syns, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.